Blokáda ve spodním zářiči (1. a 2. čakra)

article-thumbnail
Zácpa, pobolívání a tlak v podbřišku, divertikly ve střevě či močovém měchýři, problémy s močením, cysty na vaječnících, děložní myom, zbytnělá prostata, rakovina močového měchýře, tlustého střeva či pohlavních orgánů. U všech těchto problémů můžeme najít společného jmenovatele a tím je blokáda ve spodním zářiči (v podbřišku). Jde tedy o stav, kdy zhoršený tok energie (stagnace čchi) už přešel ve viditelný problém (viditelný při vyšetření).

Příčin blokády může být celá řada. Blokáda vznikne snadněji, když máme oslabené ledviny (když jsme vyčerpaní), protože oblast podbřišku a beder je ovlivněna energií ledvin. Navíc, když jsou ledviny oslabené (zvláště, když je oslaben jang ledvin), může snadněji dojít k průniku chladu a chlad vede ke stažení (blokádě). Tuto situaci dobře znají zimomřivé ženy se studenýma nohama, které trpí na záněty močového měchýře. Stačí nafoukání na bedra nebo prochladnutí od nohou a objeví se problémy s močením. Nejdříve jde většinou o časté nutkání na močení nebo zhoršené močení (stagnace čchi) a pak se objeví zánět (pálení při močení, krev v moči…). Opakované a zvláště chronické záněty mohou vést až k nádoru v močovém měchýři (viditelná blokáda).

Další důležitou okolnosti je, že přes třísla vede dráha jater. Stagnace čchi v dráze jater (emoční příčiny, léčba zatěžující játra…) bývá častá a může vést k blokádě buď sama, nebo napomůže blokádě z jiných příčin.

Blokádu ve spodním zářiči rozhýbávají směsi jako 040 Vytažení zakleslých stavidel, 051 Uvolnění karmínové řeky, 054 Zeď devíti draků, 108 Vodopád z modré laguny.

Na příčinu blokády můžeme také nahlédnout přes čakry. První, kořenová čakra je umístěna mezi konečníkem a pohlavními orgány. Blokáda na ní se může projevit jako zácpa, zástava močení, nebo vředy v oblasti konečníku a zevního genitálu. První čakra souvisí s naší životní sílou, ale i s mocí, majetkem, penězi, sexualitou a blokáda často ukazuje na naši neschopnost opustit staré vzorce, související s těmito tématy. Pomůže už to, že si uvědomíme, čeho se držíme, co nejsme schopni pustit. Pomoci může také mantra: „Vše staré a nepotřebné snadno a lehce odchází“.

Druhá čakra je umístěná v podbřišku, mezi pupkem a pohlavními orgány. Blokáda na ní se může projevit bolestmi pánve, zánětem sedacího nervu, impotencí, neplodností. U žen cystami, myomy, zástavou menstruace z blokády, rakovinou dělohy. U mužů zbytněním prostaty a rakovinou prostaty. Druhá čakra souvisí s tématy jako křivda, vina, partnerské vztahy. K odblokování druhé čakry je nezbytná ochota opustit a odpustit staré křivdy. Naučit se, vážit si své ženské (mužské) energie. Pomoci může mantra „Miluji svou ženskou energii (Vážím si své mužské energie)“. „Cítím se dobře a bezpečně jako žena (muž)“.

Pro posílení a odblokování čaker můžeme použít i aromaterapii (éterické oleje pro harmonizaci čaker), polodrahokamy, meditaci a vizualizaci.