Bolesti v zádech

article-thumbnail
Snad každého už někdy bolela záda. Příčinou může být přetížení, ale také nedostatek pohybu, nafoukání či stres. Co tedy můžeme udělat proto, aby záda nezlobila?

 Nesmírně důležitý je pohyb a je třeba, aby ho bylo tak akorát a aby nebyl jednostranný. Záda často bolí lidi se sedavým zaměstnáním, ale také ty, kteří záda přetěžují jednostranně. Mohli by o tom vyprávět sportovci, kadeřnice, ale také ti, kdo okopají celou zahradu a druhý den se nemohou narovnat. To, co bolí, je většinou svalový spasmus (křeč). Proto je třeba zádové svaly rozumně posilovat. Dnes už není problém najít cvičení, které bude vyhovovat člověku v jakémkoliv věku. Poradí fyzioterapeut, rehabilitační lékař či sestra. Opakovaně mi zákazníci chválili DVD Aby záda nebolela. Všem mohu doporučit jógu. I člověk, který má pocit, že ji nezvládne (třeba právě proto, že ho bolí záda) s ní může začít. Jen je třeba začít opatrně. Nesnažit se zvládnout všechno hned. To ostatně platí u každého nového cvičení.

Zatuhlým bolavým zádům umí rychle ulevit masáž. Navštívit zkušeného maséra je samozřejmě nejlepší, ale nebojte se ani domácí (neodborné) masáže. Jemným pomačkáním, promasírováním a prohřátím nic nezkazíme a můžeme pomoci okamžitě.

Byliny

Není právě mnoho čajů na bolesti zad. Nicméně jeden mohu vřele doporučit. Jde o ajurvédský čaj Gokshura, který zabírá spolehlivě. U bolestí zad stresového původu pomohou i byliny příznivě působící na psychiku – meduňka, třezalka, kozlík, mučenka, šišák bajkalský, čaj Flegmatik a další. Pokud bolest vznikne po úrazu nebo přepracování, pomůže kostival a arnika. Zajímavé je i působení zázvoru. Pomůže jednak při bolesti z prochlazení či nafoukání, ale často uleví i u bolestí zad jiného původu.

Široké pole působnosti se má zevní použití bylin. Můžeme aplikovat masti, oleje, masážní gely, obklady i koupele. Hodí se pro ně například kostival, arnika, eukalyptus, rozmarýna či jalovec. Mezi osvědčené masážní přípravky patří například oleje Devatero kvítí či Body fit (Saloos), Jalovcový masážní olej (Topvet), Mentholka a Thermolka (Cannaderm), Arnikový balzám s kostivalem (Top gold) a ajurvédský balzám Siddhalepa.

Čínská medicína

Směsi tradiční čínské medicíny zvolíme podle toho, co je příčinou vzniku potíží. Tělo nám samo napoví.

Bolesti v bedrech

Dlouhodobé či opakující se bolesti (někdy spíše jen pobolívání nebo slabost) v bedrech jsou způsobené oslabením ledvin. Kromě toho se může objevovat únava, zimomřivost, bolesti v kolenou nebo kotnících, otoky dolních končetin. Typickým příznakem jsou problémy při delším stání (potřeba posadit se – uvolnit bedra). Pomůže směs 201 Pevnost palácového pilíře.

Houser (lumbago), ischias, bolesti dolní části zad vystřelující do dolních končetin jsou způsobeny jednak oslabením ledvin a zároveň s tím i oslabením krve jater se vznikem blokády. Kromě toho se mohou objevit problémy jako artróza, ostruhy, nárůstky na páteři. V tomto případě zvolíme směs 206 Vyhlazení slonové kosti.

Bolesti mezi lopatkami (střední část zad) je způsobena blokádou ve středním a horním zářiči. Kromě toho se může objevit bolest ramen, bolest či tlak na hrudi, bušení srdce, nespavost. Pomůže směs 081 Spadnutí kamene ze srdce (v kuličkách Spláchnutí pecky slivoně) nebo 041 Zpevnění podemletého břehu.

Bolest nebo zatuhlost krční páteře a zatuhlé trapézy vznikají na základě stagnace čchi v dráze jater a žlučníku. Kromě těchto potíží se objevuje vnitřní napětí, psychická nevyrovnanost, píchání nebo tlak v podžebří. Zvolíme směs 062 Zklidnění zčeřené hladiny.

Bolest vzniklá po úraze nebo operaci pomáhá řešit směs 205 Houževnatost bambusového výhonku, která zlepšuje hojení poškozené tkáně.

Stěhovavé bolesti a bolesti vystřelující po energetických drahách pomáhá řešit směs 204 Síla opravdového bojovníka, která uvolňuje a zprůchodňuje dráhy.

Zevně použijeme Šaolinový olej, který rozhýbává stagnaci čchi a blokády krve.  A zvláště osvědčené jsou bylinné náplasti (Shaolinská náplast, Tibetská náplast, Náplast hřejivé uvolnění), které jsou napuštěny bylinami uvolňujícími stagnace a vyživujícími tkáň postupně.

Pohyb – pravidelné cvičení Taichi (tajči) nebo Čchi-kungu pomůže nejen posílit zádové svalstvo, ale také doplnit ledviny a rozhýbat stagnaci čchi.

A neméně důležitá je také naše ochota dělat změny. Byliny pomohou doplnit sílu ledvin, když ale pokračujeme v nerozumném vyčerpávání, problémy se budou vracet. Byliny budou rozhýbávat stagnaci v dráze jater a žlučníku, když ale budeme dále vytvářet stísněnost jater (musím, nesmím, takhle to má být), problémy se budou vracet… V mládí mě každou chvíli bolelo v bedrech. Vlastně jsem si myslela, že to tak má každý. Když jsem déle stála, měla jsem pocit, že mě nohy a bedra neunesou. Když jsem se naučila rozumně odpočívat (I teď toho zvládnu hodně, ale nemám potřebu, honit se do úmoru.), bolesti v bedrech zmizely. A když se přece jen občas zapomenu, pomohou byliny, masáž, odpočinek… vím, co mám dělat.