Borelióza

article-thumbnail
V poslední době se s přisátými klíšťaty ale i chronickými stádii boreliózy roztrhnul pytel. Dovolím si proto napsat pár zkušeností. Na začátku si pro popis boreliózy vezmu na pomoc wikipedii:

Lymská borelióza je infekční onemocnění způsobené přinejmenším třemi druhy gramnegativní bakterie rodu Borrelia. Tato bakterie je na člověka přenesena kousnutím infikovaným klíštětem. Inkubační doba se pohybuje v řádu dní až týdnů.

Příznaky jsou velmi proměnlivé. Zhruba v polovině případů se v místě přisátí klíštěte (ale i jinde na těle) může objevit červená skvrna (či skvrny) tzv. Erythema migrans s blednoucím středem (ale i bez blednoucího středu). Dalším častým příznakem může být pocit nastupující virózy - bolest hlavy, horečka, bolesti ve svalech, třesavka, únava, bolest kloubů (hlavně v kolenou, ale i jinde), celková vyčerpanost. V pozdějším stádiu onemocnění (po několika týdnech) se mohou vyskytnout další projevy postižení nervového a kardiovaskulárního systému.

 

Ve většině případů odezní infekce a její příznaky po léčbě antibiotiky, zejména pokud je nemoc podchycena v raném stádiu. Opožděná nebo nedostatečná léčba může vést k propuknutí mnohem vážnějších symptomů, které mohou omezovat funkčnost a být obtížně léčitelné.

Teorii máme za sebou a teď - co praxe. V případě, že jste našli přisáté klíště, udělal se Vám charakteristický flek a máte pocit, že na Vás jde chřipka, je rozumné zajít k lékaři. Nezlobte se na něj, že Vám nebude hned dělat testy na boreliózu, protože by nejspíš ještě nic neukázaly. Pravděpodobně Vám rovnou podá antibiotiky, protože nechce riskovat, že se promešká nejlepší doba pro podání antibiotik. Pokud antibiotika nechcete, nebo pokud nejsou příznaky jasné, máme samozřejmě i jiné možnosti.

 

Když najdeme přisáté klíště

Klíště šetrně odstraníme. Osobně mám nejraději takové ty dvojité lyže, mezi které se klíště nasune a naprosto lehce odstraní. Samozřejmě lze použít i pinzetu, a když není žádná pomůcka po ruce, stačí zlehka odstranit krouživým pohybem (trvá to déle, ale jde to, není kam spěchat). Klíště rozhodně ničím nemažeme ani nezakapáváme. V návodu na internetu jsem se dočetla, že jsou nutné gumové rukavice a hodně desinfekce, ale to už je myslím zbytečná panika. Ještě jsem neslyšela, že by se někdo nakazil tím, že sáhne na klíště. Rozhodně ale není dobré klíště mačkat (proč bychom se měli potřísnit jeho obsahem?). Rozumnější je zabalit ho do kousku ubrousku a spláchnout do WC. Ranku po klíštěti zakápneme desinfekcí (tea-tree, propolis, koloidní stříbro – co je doma). Osobně mám nejraději RK (dubovky dědka kořenáře) a vůbec nejlepší je, když namočíte do dubovek kousek vaty a na ranku přilepíte (klidně vícekrát). I kdyby bylo klíště infikované, delší působení dubovek dokáže bakterie zlikvidovat.

 

Když se objeví zarudnutí kůže

Drobné zarudnutí je běžné, ale další aplikace dubovek nebude na škodu až do vymizení. Pokud se ale objeví silnější zarudnutí nebo příznaky jako při chřipce, je třeba jednat a začít užívat vnitřně nějaká přírodní antibiotika. Zase platí – rychle beru, co mám doma: lichořeřišnice, echinacea, koloidní stříbro, TK (tymiánová směs), dračí krev… a pořádnou dávku (klidně trojnásobou, než doporučenou).

 

Když je diagnostikována borelióza a nasazena antibiotika

Při užívání antibiotik nemá smysl přidávat další silné přípravky, ale určitě se vyplatí popíjet bylinný čaj, například Borrelin (Dr. Popov), Lapacho nebo Uňa de gato (vilcacora).

 

Po dobrání antibiotik

Antibiotika bývají v počátečním stádiu podávána tři týdny, ale i mnohem déle. Podle zkušeností nemá význam v jejich podávání pokračovat déle než šest týdnů a to ani tehdy, když hodnoty borelií neklesají. Za tu dobu antibiotika udělají, co mohou a jejich další užívání vede spíše k oslabení organismu (zahubíme dřív člověka, než borelie). Po dobrání antibiotik je ale velmi vhodné pokračovat bylinami, které si s boreliemi umí poradit. Jde především o štětku soukenickou. v Bylinkách ji máme buď ve formě tinktury od firmy Bylinné kapky, nebo jako SK Štětkovou směs dědka kořenáře Nového. Dalším osvědčeným prostředkem je Topol černý (kapky, firma Naděje) nebo ještě lépe Kůra na doléčení boreliózy K24 (bříza, topol, jalovec, černý rybíz-réva-borovice).

 

Zastaralá infekce

Pokud lékař zjistil, že jste boreliózu prodělali někdy v minulosti, v podstatě už nemá cenu podávat antibiotika a když už se přece jen rozhodnete pro jejich užívání, tak určitě ne dlouhodobě. Rozumnější bude přeléčení štětkou soukenickou nebo kůrou paní Podhorné (firma Naděje). Dobře se také osvědčila kombinace kapek Chlamydi (Joalis) kapslí PM Chlamydil extra. Dále je třeba postupovat podle stavu. Například v případě, kdy jde o poškození nervů (neuroborelióza) můžeme sáhnout po Bělotrnu kulatohlavém (firma Naděje – kapky) nebo Korálovci (Hericidum). A hlavně nezapomeneme na posilování imunity. Hlíva, Echinacea, Rakytník… možností, jak dlouhodobě posilovat imunitu je celá řada a imunita, která je silná, si i ze zastaralou boreliózou poradí nejlépe, jak to jde. Možná budou hodnoty borelií zvýšené dlouhodobě, ale to vůbec neznamená, že se musíte cítit špatně. Kdyby se borelióza vyšetřila plošně, je velmi pravděpodobné, že by se protilátky objevily i u lidí, kteří jsou zdraví.

 

Prevence

Prevenci jsem si nechala nakonec, protože chci napsat: NENERVUJTE SE. Za svůj život jsem měla desítky klíšťat. Bydlím na vesnici, ráda chodím do lesa, a kdybych měla vyšilovat kvůli každému klíštěti, tak už bych musela být šílená. Na druhou stranu CHOVEJTE SE ROZUMNĚ. Do lesa nebo na louku jsou lepší kalhoty, ponožky a tenisky než kraťasy a sandály. Použijte repelent. Dnes se dají bez problémů sehnat i přírodní repelenty, například v Bylinkách máme celou sadu proti hmyzu (https://www.bylinky.shop/eshop/detail/sada-proti-hmyzu/). Po příchodu domů zkontrolujte, jestli jste si klíště nepřinesli na oděvu nebo na těle. Když už máte přisáté klíště, odstraňte ho co nejdříve, nasaďte dubovky… však už víte.

 

Borelióza a tradiční čínská medicína

Na stav, kdy do nás klíště „plivlo“ infekci, pohlíží čínská medicína jako na vpravení horkého toxinu do vrstvy krve (něco podobného, jako očkování). Pokud tedy objevíme klíště a rozvinou se u nás příznaky typu horečka, bolest či tuhnutí svalů, bolest v krku, zarudnutí kůže (stačí jeden příznak), sáhneme po bylinách, které vylučují horkost – 009 Zrození fénixe, 012 Stín brokátového závoje, 013 Vystydnutí horké plotny. Pokud byla zjištěna „chronická“ tj. dříve proběhlá borelióza, je třeba postupovat podle stavu. Pokud je v těle stále přítomen terén vlhkého horka, ve kterém se boreliím daří, nasadíme směsi, které odstraňují vlhko a horko - například 009 Zrozené fénixe, 012 Stín brokátového závoje, 014 Pilulka hořce, 202 ochlazení žhavé lávy. Teprve v další fázi posíláme imunitu (doplníme síly, které byly vyčerpány bojem s infekcí) – Reishi, Cordyceps, Ženšen, Hericidum…