Chudokrevnost aneb slezina a nedostatečnost krve

article-thumbnail
Léto se s námi rozloučilo a my jsme vstoupili do období babího léta – do období sleziny. Důležitost slezinového období si uvědomuje každý, kdo třeba jen lehce nahlédnul pod pokličku tradiční čínské medicíny. Slezina (mám pochopitelně na mysli pohled TČM – tedy zhruba slezinu, slinivku, spodní část žaludku a dvanácterník) je velmi důležitý orgán, protože jen ona tvoří energii a krev, jen ona vyrábí. Když tedy slezinu v babím létě posílíme, budou mít plíce (vládce imunity) mnohem jednodušší práci, protože naš

Chudokrevnost očima západní medicíny

Chudokrevnost neboli anémie je stav, při kterém je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod normu stanovenou podle věku a pohlaví. V důsledku toho je snížena schopnost krve dodávat kyslík tkáním. Příčinou anémie je porušená tvorba červených krvinek, nebo jejich zvýšený zánik.

Normální hodnota hemoglobinu v krvi se určuje podle věku a pohlaví člověk. U mužů je norma hemoglobinu 136-176 g/l a u žen 120-168g/l.

Nemoc může mít několik příčin a často bývá ovlivnitelná stravou. Trpí jí muži i ženy, ženy ale častěji, mimo jiné i kvůli ztrátám krve způsobeným menstruací. Nedostatek železa v organismu, může také být způsoben užíváním některých léků, zejména léků na regulaci acidity žaludečního obsahu.

Mezi příznaky anémie patří slabost, snížená schopnost koncentrace, závratě, tupé bolesti hlavy, hučení v uších, bledost kůže a sliznic, únava a pokles výkonnosti, zadýchávání při námaze, bušení srdce.

Při diagnostikované anémii dostane pacient suplementy vitamínu B12, kyseliny listové, železa a ve vážnějších případech i krevní infuze.

 

Potraviny ovlivňující chudokrevnost

Při chudokrevnosti pomáhají například višně, černý rybíz, borůvky, rakytník, arónie, ostružina, jedlé kaštany a červená řepa.

Mezi potraviny obsahující železo patří zejména vnitřnosti, hovězí a jehněčí maso, mořské plody, listová zelenina a sušené ovoce. Vysoký obsah železa mají také luštěniny, sušené houby a ořechy.

Mezi faktory SNIŽUJÍCÍ obsah železa v lidském patří nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové.

Zdrojem kyseliny listové (která je potřebná pro vstřebávání železa) je ovoce, zelenina a hlavně zelené listy. Zdrojem vitamínu B12 je především maso a dále vejce a mléko. Vegani by proto měli vitamín B12 doplňovat. Bohaté na vitamín B12 jsou například superzelené potraviny (spirulina, chlorela, zelený ječmen).

 

Byliny při chudokrevnosti

Kopřiva obsahuje velké množství dobře vstřebatelného železa. Můžeme z ní připravovat čaj, při chudokrevnosti je ale vhodnější kopřivový koncentrát – nasbíráme čerstvé kopřivové lístky, pořádně propereme, s trochou vody rozmixujeme a přecedíme přes umělohmotný (ne kovový) cedník nebo plátýnko. Výsledné zelené tekutiny užíváme několik polévkových lžic denně, případně ji můžeme zamrazit na pozdější dobu.

Mezi další byliny, které pomohou při chudokrevnosti, patří řebříček, kontryhel, konopice, žen šen, dang šen, eleuterokok…

Pokud přijde do Bylinek někdo, kdo potřebuje rychle zlepšit krevní obraz (například žena po porodu), doporučíme nejčastěji přípravek Betavital. Jde o koncentrát z červené řepy, který sice není nejlevnější, ale už po první lahvičce je patrné zlepšení. Oblíbený je i ajurvédský čaj Ranjaka a také šťávy z kustovnice (goji), aronie, borůvky, rakytníku a červené řepy. Dobrou vstřebatelnost má také Koloidní železo (tekutá forma).

 

Tradiční čínská medicína – vracíme se ke slezině

Z pohledu TČM mluvíme o nedostatečnosti krve. Jde o širší pohled (nejde jen o hodnoty hemoglobinu) a také projevy nedostatečnosti krve jsou širší – bledost kůže, sliznic, rtů, rozostřené vidění, závratě, bušení srdce, slabost a únava, brnění a mravenčení v končetinách, zhoršená paměť, nízký tlak, nespavost, deprese (ztráta chuti do života), suchá kůže, lámavé slabé vlasy i padání vlasů, nekvalitní nehty, u žen slabá či vynechávající menstruace.

Mezi směsi, které vyživují krev, patří:

191 Náramek osmi perel, 192 Harmonie z broskvového háje, 052 Jemnost nebeské víly, 056 Růst hory Tchaj, 061 Volnost svobodného poutníka, 062 Zklidnění zčeřené hladiny, 065 Zrůžovění sedmikrásky, 066 Vidina pokojného odpočinku, 119 Hříva černého vraníka a další.

Většina z těchto směsí obsahuje kromě bylin, které přímo vyživují krev i byliny posilující slezinu. Přesto bychom se, zvláště u dlouhodobějšího oslabení krve, měli nad slezinou zamyslet ještě hlouběji. Jde nám přece především o odstranění příčiny.

Kdy slezina neplní dostatečně svou funkci (výroba energie a krve)? Prostě tehdy, když je oslabená, nemá dost sil, aby plnila své úkoly. Musíme si uvědomit, že slezina je křehký orgán - je to zemědělec, který okopává své pole a chce klid na práci, není to žádný bojovník. Není těžké ji zranit. Zřetelně to můžeme vidět třeba na příkladu dítěte, kterému byla podána antibiotika. Dítě je po prodělané nemoci a léčbě antibiotiky (která zachladila slezinu) bledé, únavné a náchylné k další nemoci. Nejčastěji ale slezinu zraníme jídlem (sladkosti, tučná těžká jídla, kravské mléko, zmrzlina, syrová zelenina v zimě…) nebo přemítáním.

Když se setkám s oslabenou slezinou (a velmi často i oslabenou krví) bývá to tak půl na půl pokud jde o jídelníček a přemítání. Upravit jídelníček tak, aby vyhovoval slezině, není zase tak těžké. Slezina je v podstatě nenáročná. Má ráda kaše, polévky, tepelně upravenou zeleninu – nic složitého. Má ráda potraviny „chuti fádní“ tedy ani příliš studené, ani příliš pálivé, ani příliš slané, ani příliš sladké. Vyhovují jí rýže, jáhly, pohanka a samozřejmě slzovka.

S přemítáním to bývá někdy složitější. Dozvím se: „Já to tak prostě mám. Pořád musím něco řešit.“ Rozumím tomu. Taky jsem to tak mívala. Měla jsem pocit, že život je nepřetržitý tok situací, které mám řešit, nad kterými musím přemýšlet. Myslela jsem si, že tak je to správné, že to ani jinak nejde, když chci být dobrou manželkou, matkou…Moje slezina plakala, jenže tomu jsem tehdy ještě nerozuměla. Prostě jsem měla mizerné trávení (po kdejakém jídle mi bylo těžko), byla jsem věčně zahleněná a při každé preventivce jsem se dozvěděla, že jsem chudokrevná. To mi hned pomohlo vysvětlit si, proč jsem tak unavená a chudokrevnost jsem si zase hravě vysvětlila silnou menstruací. (Mimochodem, další úkol sleziny je „držet krev v cévách, takže za silné menstruační krvácení může, alespoň částečně, zase oslabení sleziny).

Jak z toho bludného kruhu ven? V první řadě je velmi důležité uvědomění, že PŘEMÍTÁNÍ (převalování problémů v hlavě) NEPOMÁHÁ. Nemusíme vše vymyslet, nemusíme mít vše pod kontrolou. Kolega měl takové heslo: „Necháme to vyhnít“. Hrozně mě s ním tehdy štval -jak mohl být tak nezodpovědný. Jenže měl svatou pravdu. Často, když necháme věci, aby se vyvinuly a usadily samy, tak si najdou tu nejlepší cestu. Když už to víme a jsme ochotni s přemítáním přestat, je třeba se na začátku kontrolovat. Jak se v hlavě začne rozbíhat kolečko (Neměla jsem to přece jen udělat raději takhle…), tak ho rázně zastavím: ZRUŠIT ZRUŠIT. A řeknu si třeba: „Vše se vyvine správně“. Jednu dobu jsem si v hlavě nechávala místo přemítání běhat takovou smyčku: Láska, harmonie, pokora, soucit, láska… Najděte si něco, co vám bude fungovat a VYDRŽTE. Přemítání se postupně zmírní, až téměř vymizí. Hodně také pomůže meditace, četba knih s duchovní tématikou, pobyt v přírodě.

 

A ještě jeden pohled na chudokrevnost. Krev, to je radost, radost ze života, z naší prosté existence. Když dojde ke krvácení – ať už při úrazu nebo třeba při silné menstruaci, tak uniká radost ze života. Člověk s chronickou chudokrevností často energeticky vypadá, jako by měl v cévě zavedenou trubičku, z které mu stále kape krev. Chodí po ulici a na chodník kape krev – v hlavě se mu točí tisíc starostí a vůbec si neuvědomuje, že to může změnit. Kdo se umí radovat jen tak, kdo nečeká až mu někdo nebo něco udělá radost, ten bývá málo kdy chudokrevný. Radujme se ze života, neberme se příliš vážně, usmívejme se na svět jen tak a přemítání ani oslabení krve nemají šanci.