Dýně v babím létě i na podzim

article-thumbnail
Zatímco v období babího léta nás zajímá „maso“ dýně (Protože dýně, cukety a lilek posilují slezinu), na podzim přijdou ke slovu semena dýně. Podzim totiž patří plicím a plíce potřebují promazávat (nejlépe olejnatými semeny).

Zatímco v období babího léta nás zajímá „maso“ dýně (Protože dýně, cukety a lilek posilují slezinu), na podzim přijdou ke slovu semena dýně. Podzim totiž patří plicím a plíce potřebují promazávat (nejlépe olejnatými semeny).

Proč právě dýňová semena?
Dýňová semena jsou plná cenných látek pro naše tělo. Obsahují velké množství minerálů (fosfor, hořčík, mangan, železo, měď a především velké množství zinku) a vitamínů (vitamín A, D a vitamíny skupiny B). Jsou rovněž zdrojem cenných nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol, vysoký tlak a riziko infarktu i mrtvice. Dýňová semena mají specifickou, oříškově nasládlou chuť. V dýňových semenech najdeme velmi hodnotné tuky, esenciální mastné kyseliny skupin Omega 3 i Omega 6, celou škálu aminokyselin a asi čtvrtinu obsahu tvoří proteiny. Semena jsou jedním z nejbohatších zdrojů aminokyseliny tryptofan, jejíž zastoupení ve výživě většiny lidí je dost nízké, protože tato aminokyselina je obzvlášť citlivá na tepelné zpracování.

Dýňová semena zmírňují potíže s prostatou a mají příznivý vliv na svalstvo močového měchýře. Pomáhají u problémů s častým močením u mužů i žen. Působí jako prevence před osteoporózou. Aminokyselina cucurbitin má silné účinky proti parazitům (tasemnice, škrkavky), aminokyselina tryptofan má přímý vliv na hladinu serotoninu - stimuluje jeho vyplavování v mozku, čímž příznivě ovlivňuje náladu, zlepšuje spánek a působí antidepresivně. Zinek působí příznivě na kůži, vlasy a nehty, posiluje imunitu a pomáhá v prevenci onkologických onemocnění.

Z dýňových semen se vyrábí i chutný olej lisovaný za studena. Obsahuje řadu minerálů, zejména organicky vázaný zinek, kterého má tento olej nejvíce ze všech rostlinných olejů. U mužů je oblíbený při léčbě prostaty a na zlepšení sexuální aktivity. Je zdrojem energie a pomáhá při únavě. Příznivě působí na srdce a cévy a také na dobrý stav kloubů. Napomáhá růstu nehtů a jejich zpevnění, vyživuje nehtové lůžko. Podporuje pružnost kůže a přispívá k její regeneraci. Působí blahodárně při výskytu některých typů ekzému. Je výborný jako základ vlasových zábalů proti padání vlasů a k ošetření namáhaných a poškozených vlasů.

Kromě toho, že semena dýně výborně chutnají jen tak, hodí se i do zeleninových salátů, a to nadrcená nebo celá. Před konzumací je možné je na několik hodin namočit do vody, aby se aktivovaly enzymy. Namočená semena se dají použít při pečení i pro výrobu dressingů a omáček. Výbornou chuť semenům dýně dodá, když je krátce nasucho opražíme na pánvi. L.P.