Je jarní únava jaterní nebo ledvinová

article-thumbnail
Pokud jste plni sil a jarní únava je pro vás naprosto neznámým pojmem, je pro vás toto jarní zamyšlení zbytečné. Běžte se raději projít nebo si zaběhat. Jestli si ale připadáte vyčerpaní a už jste třeba udělali jarní očistu a přesto energie nikde, pokračujte ve čtení. Možná lépe pochopíte, co vám tělo říká.

Když se mluví o jarní únavě, bývají více zdůrazňována játra. Je to logické – jaro patří játrům. Navíc po zimě je často naše tělo zaneseno škodlivinami, které musí játra odbourat. Na základě vlastní zkušenosti jsem si ale uvědomila, že bychom rozhodně neměli zapomínat ani na ledviny.

V sobotu krásně svítilo sluníčko a já jsem vyrazila na zahradu. Moc už jsem se na to těšila – zima mi připadala dlouhá. Něco málo jsem uklidila, něco pohrabala a začalo mě bolet v bedrech. Kdybych pokopala pole lán, nebylo by to divné, jenže to se nestalo. A protože bolesti v bedrech se mi vždy hlásí ledviny, uvědomila jsem si, že potřebují podpořit. Na oběd jsem si dala pořádný vývar z kostí (ten už byl připraven, vařil se dobrých 12 hodin) a zobla jsem si směs Pevnost palácového pilíře (201), která posiluje ledviny, bedra, kolena a kotníky. 
Odpoledne jsem šla s naším pejskem Goshou na procházku a nestačila jsem se divit. Gosha se celou zimu tvářila, že radši ani nevyleze z baráku a jako procházka jí stačí pár set metrů na vyvenčení a teď najednou do ní vjel nový život. Běhala jako za mlada, vyhazovala nohama jako kůzle. Její ledviny jsou nabité, jako baterie, která celou zimu odpočívala na nabíječce a teď, když vysvitlo sluníčko, je připravena rozjet to na plný plyn. My, lidé, to tak většinou neděláme - a úplně ani nemůžeme. Proto také naše baterie (ledviny) na jaře často skomírá.

Ideální doba pro posílení ledvin je samozřejmě zima (zima patří ledvinám), ale pokud je naše jarní únava ledvinového charakteru, je třeba je posílit i teď. A jak rozeznáme, jestli je únava spíš „ledvinová“ nebo „jaterní“? Ledviny se hlásí po námaze. Ráno to ještě jde, ale v průběhu dne jako by ubývalo sil. Pomůže odpočinek a vhodné jídlo (vývar, kaše). Delší vyspání (o víkendu si přispím) stav výrazně zlepší. Také se mohou (ale nemusí) objevit bolesti v bedrech či kolenou. Slabost v nohou, šumění v uších, lehké závratě. Jaterní únava bývá nejhorší ráno – máme problém se rozhýbat. Delší vyspání nepomůže (mnohdy stav spíš zhorší). Může se také objevovat pocit podrážděnosti nebo vnitřní zatuhlosti (Rádi bychom se do něčeho pustili, ale ono to opravdu nejde, jako bychom byli v brnění a nemohli se pořádně pohnout.) Dalším příznakem může být tlak v podžebří, silné nadýmání, problémy s očima, pískání v uších…

Že máte některé příznaky ledvinové a jiné jaterní? I to je samozřejmě možné. Stav, kdy jsou oslabené ledviny a k tomu zablokovaná játra, vidím na diagnostikách poměrně často. Nezoufejte. Klidně můžete popíjet jaterní čaj, nebo třeba pojídat OKH – ostropestřecovou kaši (Mimochodem je super. Vloni jsem si ji dala v rámci jarní detoxikace a udělala mi moc dobře) a k tomu užívat některou směs pro posílení ledvin (171, 172, 181, 201) nebo třeba Cordyceps Ženšen či Cordyshen.

Únava může být samozřejmě způsobena i oslabením jiných orgánů, než jsou ledviny a játra. Taková slezinová únava také stojí zato. A může být klidně celoroční. Ale to už je jiný příběh.