Když zlobí zuby

article-thumbnail
Že je třeba čistit si zuby, to ví každé malé dítě. Mohou ale k pohodě našich zubů pomoci i byliny?

Prořezávaní zubů

Začíná zhruba mezi čtvrtým až devátým měsícem a někdy dovede děti (a tím pádem i jejich rodiče) pěkně potrápit. Bolest, zvýšená teplota, někdy i průjem. Pokud jde o byliny, může dětem ulevit například olej První zoubek (Saloos) nebo směs První zoubky (bylinné granulky pro přípravu instantního nápoje).

Zubní kaz

Vzniká působením bakterií, které pokrývají povrch zubní skloviny. Přichycení jim umožňuje zubní plak. Bakterie rozkládají cukry na organické kyseliny, které odvápňují sklovinu a snižují tvrdost. Počínající zubní kaz může ještě tělo samo opravit opětovnou mineralizací. Pokud ale zubní kaz začne prorůstat hlouběji do zubu, může způsobit bolestivý hnisavý zánět v oblasti kořene a může vést až k vytržení postiženého zubu.

Základem pro předcházení zubního kazu je samozřejmě pravidelné čištění zubů, nejlépe i za použití mezizubního kartáčku či nitě a rozumný jídelníček s minimem sladkostí. Pro snížení množství bakterií na zubech se dále doporučuje používání antibakteriálních ústních vod a tady mohou místo chemie nastoupit byliny.

Šalvěj, tymián, měsíček, heřmánek, dubová kůra, hřebíček a řadu dalších protizánětlivých bylin můžeme použít jako ústní vodu ve formě nálevu (čaje) nebo tinktury. Některé byliny (čerstvé lístky šalvěje, hřebíček) můžeme přímo žvýkat či použít ve formě oleje (hřebíčkový či tea-tree olej). Výborným pomocníkem je také propolis - pár kapek do vody poslouží jako ústní voda pro prevenci zubního kazu. Dalším z oblíbených přípravků při ústní hygieně je přípravek Cannadent regenerační sérum. Lze je aplikovat přímo na dásně (při zánětu dásní a aftách) a mým oblíbeným způsoben použití je namočení mezizubního kartáčku do séra před závěrečným čištění mezizubních prostor. Zapomenout nesmíme ani na Zubovky (RK-ZP Dubové kapky s propolisem) z řady Dubových kapek dědka kořenáře.

Parodontóza, Parodontitida

Parodontitida je bakteriální zánět podpůrných tkání zubu – parodontu, kterému často předchází zánět dásní. Nejprve začíná krvácením z dásní, později se tvoří parodontální choboty, obnažují se zubní krčky, dásně ustupují, zuby mění své umístění, viklají se, dásně někdy bolí a otékají. Organismus reaguje na tuto infekci vytvářením látek způsobujících destrukci vaziva přiléhajícího k zubu a rozkladem kostěného lůžka zubu. Následkem tohoto stavu je postupné uvolňování zubů, které může vyústit až v jejich ztrátu.

(Parodontóza je chronické onemocnění parodontu, při kterém chybí zánět. Většinou se však pojmy zaměňují.)

Nejdůležitější je opět důsledná ústní hygiena a také použití bylin je v podstatě stejné. Pokud jsme ovšem byliny chápali jako prevenci před vznikem zubního kazu, tak u nastupující parodontitidy by mělo být používání protizánětlivých a adstringentních (stahujících) bylin každodenní praxí.

Použití bylin po zákroku v dutině ústní

Pro někoho vrtání zubů či odstraňování zubního kamene nepředstavuje žádný problém, takže si na byliny ani nevzpomene. Pokud pro Vás ale jakýkoliv zásah do dutiny ústní představuje nepříjemný zážitek, neváhejte využít bylin k zhojení a uklidnění podrážděné sliznice. Kromě již výše jmenovaných protizánětlivých bylin pomůže i řepík či sléz – nejlépe ve formě vlažného nálevu.

Po vytržení zubu se první den nedoporučuje kloktat ani vyplachovat. Ústa potřebují čas na vytvoření krevní sraženiny, která zabrání ráně dál krvácet. Vyplachování tento úkon zpomaluje. Další dny naopak hojení podpoříme vyplachováním nálevem z bylin. Nejlépe se hodí šalvěj či kontryhel.

Tradiční čínská medicína

se na problematiku zubů dívá ze dvou stran:

- Zuby (kosti) jsou pod nadvládou ledvin. To, jestli máme zdravé a silné zuby, je tedy do značné míry ovlivněno tím, jak silnou jsme dostali od rodičů esenci jing (životní sílu), která sídlí v ledvinách. Pozdní prořezávaní zubů (po prvním roce života) a také první zuby, které rostou křivě, mají slabou sklovinu, rychle se kazí (pokud ovšem dítě nekonzumuje spoustu sladkostí) …to vše je ovlivněno slabší esencí jing. Prevencí je dobrá životní síla rodičů (silné ledviny) v době plození potomka (a u matky dále v průběhu těhotenství).

Také parodontóza ukazuje na oslabení ledvin. Tady už ovšem nejde tolik o vrozenou esenci, ale o to, jak s ní hospodaříme v průběhu života (zda jsme svou životní sílu rozhojňovali či vyčerpávali). Pomoci mohou byliny, které posilují ledviny a to především yin ledvin – například 181 Pilulka šesti chutí či 185 Svěžest podvečerní pagody.

- Zubům může ublížit horkost v dráze žaludku (obkružuje ústa) či horkost v srdci (jazyk je výhonkem srdce). Pokud je přítomna tato horkost, můžeme zuby čistit, kolikrát denně chceme a stejně se budou objevovat bolesti, záněty… dokud nepochopíme, co nám tělo říká, a nezjednáme nápravu.

Horkost v dráze žaludku může být způsobena jak nevhodnou stravou (ostrá, pálivá, těžká jídla), tak horkostí v dráze jater, stoupající k žaludku (napětí, nespokojenost, stres). Kromě problémů v dutině ústní se může vykytovat i pálení žáhy, těžko po jídle, říhání a podobně. Kromě úpravy jídelníčku pomůže například směs 015 Obnova spálené země.

Horkost v dráze srdce pochází nejčastěji z emocí. Objevovat se mohou i afty, tlak nebo bolest na hrudi, nespavost či bušení srdce. Z bylinných směsí pomůže 016 Zdolání ohnivé soutěsky.

A určitě je dobré zamyslet se nad tím „co nemůžu skousnout nebo strávit“ či „co mi leží na srdci“. Pochopení toho, co horkost způsobilo (může jít i o starou bolest či křivdu) je často tím nejdůležitějším krokem k trvalému zlepšení stavu. Můžete mi věřit. Ve svém životě jsem mnohokrát něco „čistila přes zuby“. A když se stane, že některý zub zlobí, tak kromě logických kroků (návštěva zubaře a použití bylin) jdu a pátrám na internetu po duchovní příčině problémů s tím konkrétním zubem. Vždyť každá nemoc, každá bolest je příležitostí k růstu.