Ledviny jsou naše kotva

article-thumbnail
V ledvinách sídlí naše esence - naše životní síla, která nás kotví v životě na zemi.

Z pohledu tradiční čínské medicíny patří zima ledvinám a jejich párovému orgánu - močovému měchýři. Proto je v tomto období důležité o tyto orgány pečovat. 

Bylin a směsí, které ledvinám, močovým cestám a močovému měchýři prospívají je celá řada: zlatobýl, přeslička, truskavec, trubkovec, vrbice, vrbovka, vřes, bříza, jehlice trnitá, pampeliška... Ze směsí Ledvinový čaj podle Janči (3 díly celíku zlatobýlu a po jednom dílu přeslička, vrbice a truskavec), ale i řada dalších hotových ledvinových směsí. Z ajurvédských bylin směs Varuna, v kapkách například LVK Vrbovková směs dědka kořenáře, Epam 24 ledvinový, Renol (Energy), Diocel (Diochi), směs Na ledviny T23 Mgr. Podhorné... 

 

Dnes bych se spíše chtěla zaměřit na význam ledvin pro naše ukotvení na zemi a v životě. Budu se zabývat životní silou, sídlící v ledvinách. 

Když si své tělo představíme jako pyramidu, tak její základnu tvoří právě ledviny. Když je základna oslabená, není možné vybudovat na ní prosperující říši.  

Ledviny uchovávají esenci Jing -  životní sílu. Vrozená (prenatální) esence Jing vzniká spojením esence otce a matky (My bychom řekli spermie a vajíčka). Z této esence pak vzniká tělo a všechny orgány.  Získaná (postnatální) esence se začíná tvořit až po narození a jejím zdrojem je potrava, nebo přesněji řečeno jemná esence, kterou z potravy vyrábí slezina. (Slezina vyrábí energii a krev, kterou zásobuje celé tělo. Přebytky jsou ukládány do ledvin.) Pro všechny orgány je tedy podstatná síla esence a zároveň jen dobře fungující orgány mohou esenci ledvin doplňovat.  

Esence Jing má pro život člověka zásadní význam. Jednak se z ní rodí a dále její kvalita a síla ovlivňuje růst a vývoj organismu, jeho zdravotní stav a dlouhověkost. Konkrétně esence: 

-tvoří základ pro rozmnožování (oslabená esence vede k oslabení pohlavního pudu a k neplodnosti). 

- napomáhá růstu a vývoji (oslabená esence se projevuje opožděným vývojem, poruchami růstu a předčasným stárnutím). 

- podporuje tvorbu krve (část esence se mění na krev a oslabená esence vede k oslabení krve.) /Dalším orgánem podstatným pro krvetvorbu je slezina, která z potravy vyrábí energii a krev. “Zdroj krevní tekutiny je ovšem v ledvinách”)/. 

- podporuje obranyschopnost (oslabená esence vede ke snížené obranyschopnosti a snadnému pronikání vnější škodliviny). /Obranný val proti vnějším patogenům tvoří ochranná energie –Wei Qi. Aby byla Qi (čchi) silná, k tomu je ale zapotřebí silné esence ledvin./ 

 

Esence  je tvořena Yinem (vodou) a Yangem (ohněm).  

Yin ledvin je považován za základ všech tělesných tekutin a jeho úkolem je svlažovat a vyživovat celý organismus. Yang ledvin je základem všeho yangu v těle a zabezpečuje pohyb, funkčnost a teplotu těla. 

Pokud jsou Yin a Yang  ledvin v rovnováze, vzájemně se doplňují a člověk je zdravý. Pokud je však rovnováha narušena, dochází k chorobným stavům, což jsou u ledvin většinou stavy prázdnoty (oslabení) - buď Yinu nebo Yangu. 

Oslabení (prázdnota) Yinu vede k projevům jako návaly horkosti (zvláště na večer), horkost pěti srdcí (dlaně a plosky nohou a horkost na hrudi), noční pocení, noční poluce (výron semene). Oslabený Yin ledvin také může vyvolat nerovnováhu v dalších orgánech. Například nárůst jaterního Yangu se vznikem vnitřního větru (podrážděnost, tiky, křeče, zvýšený tlak...). Oslabení Yinu plic (dlouhodobý suchý kašel), oslabení Yinu srdce (bušení srdce, nespavost, neklid). 

Prázdnota Yangu vyvolává projevy jako zimomřivost, únava, psychická vyčerpanost, bolesti v bedrech a kolenou zhoršené chladem, snížené libido a neplodnost jak u mužů, tak u žen... A problémy se přenášejí i na další orgány. Yang sleziny bez podpory Yangu ledvin slábne, což se projevuje zhoršeným trávením. Slezina vyrábí méně Qi (energie) a krve a hůře zásobuje další orgány. Také může dojít k oslabení srdečního Yangu a k různým poruchám krevního oběhu... 

Někdy je vyčerpání Yinu a Yangu rovnoměrné, takže nejsou jasné projevy horkosti ani zimomřivosti a přesto je patrné vyčerpání esence ledvin - oslabení kostí (osteoporóza), zapomínání a zhoršení mentálních funkcí (mozek je vycestovanou tkání ledvin), slabost v bedrech a kolenou, nevýkonnost... 

Oslabení jedné ze složek esence Jing, vede časem k oslabení i druhé složky (Dlouhodobá vyčerpanost Yinu vede i k vyčerpání Yangu a naopak). A zároveň jakýkoliv dlouhodobý problém jinde v těle vede časem k oslabení esence ledvin (“Dlouhotrvající nemoc postihuje ledviny”). 

 

Proč esence Jing slábne? 

-přirozeně se tak děje věkem. Když vidíme hodně starého člověka, můžeme mít pocit, že je téměř průhledný. Jako by už rozvazoval spojení se zemí. A tak to také doopravdy je. Moudrý starý člověk je velmi krásný. Jak rozvazuje spojení s hmotou, je v něm mnohem patrnější jeho vnitřní duchovní světlo (plamen, který hoří v každém z nás). Když u starého člověka vidíme spíše nemoci, bolest a nespokojenost, je to způsobenou strachem. Tento strach je jeho, ale i náš (strach ze stárnutí a smrti). Když strach odložíme, můžeme opět uvidět dokonalost koloběhu života. (Životní esence vzniká, roste, slábne a zaniká. Duše trvá.) 

-dlouhodobá nemoc vyčerpává životní sílu (nemusí jít o nemoc ledvin). Člověk nemusí být starý, aby byl průhledný. Proto bychom u lidí po těžkých dlouhých nemocech měli pamatovat na posílení esence ledvin. 

-dlouhodobě nerozumný životní styl. Ledviny jsou pomalý orgán a esenci Jing nevyčerpáme za pár dní. Pokud ale dlouho z esence bereme a nevracíme, můžeme stanout na pokraji smrti. K prozření může dojít v některých mezních situacích - například po porodu. Mladá žena žije tak, že svou životní esenci postupně vyčerpává. Pak otěhotní, ale nezvolní. Při porodu dojde ke ztrátě krve a hlavně - matka odevzdá dítěti část své esence ledvin a najednou jí nic nezbývá a rozjede se nějaká vážná nemoc nebo je žena naprosto vyčerpaná.  

- nechuť žít na zemi. Ledviny jsou naše kotva. Když vědomě či nevědomě svou kotvu uvolňujeme, životní síla se ztrácí. Typicky to můžeme zahlédnout, když spolu dva lidé prožijí celý život a pak jeden zemře. Druhý ho může brzy následovat i když nebyl nijak vážně nemocný. Prostě si přeje odejít za svým druhem. O tom, jestli pozůstalý ještě zůstane na zemi nebo se už také vrátí domů, rozhoduje jeho touha (po životě nebo odchodu) a takto je to v pořádku. 

- partnerské problémy. Ledviny jsou párový orgán a jsou opravdu silně ovlivňovány naší spokojeností či nespokojeností s tím, jaké vztahy žijeme. Nejvíce jde pochopitelně o vztahy s našimi nejbližšími (partner-partnerka, rodiče, děti, sourozenci). Pokud lpíme na zachování vztahů v podobě, která už nefunguje, pokud se snažíme měnit či dokonce manipulovat s našimi blízkými, naše životní síla odchází. 

- strach. Emocí oslabených ledvin je strach. Lidé, jejichž životní síla je oslabená si nevěří, strachují se, že nic nezvládnou. A naopak – to, že se utápíme ve strachu, vyčerpává naši životní sílu. Zvláště strach ze stárnutí, z nemoci a nemohoucnosti a ze smrti umí životní sílu ničit. (Čeho se bojíme, to přitahujeme.)  

 

Jak můžeme esenci ledvin posilovat? 

- jídelníčkem. Všeobecně rozumným jídelníčkem, sestaveným s přihlédnutím k celkovému zdravotnímu stavu a ročnímu období. V zimě pochopitelně upřednostníme jídla prohřívající (vařená, pečená s dostatkem, cibule, česneku, zázvoru apod.) před syrovou zeleninou a ovocem. Použijeme koření jako skořice, hřebíček, badyán apod.  

Esenci ledvin posílíme dlouze vařenými vývary z kostí. Můžeme do nich přidat černý sezam (vyživuje yin) nebo rovnou Obnovu základu (směs bylin pro přípravu posilující polévky.) Esenci a yang posilují například i vlašské ořechy a zajímavé jsou i včelí produkty. Mateří kašička posiluje esenci u žen, pyl je zase vhodnější pro muže. Pomohou i fazole – adzuki (červené) vyživují yang a mungo (zelené) doplňují zase yin. 

 

- bylinami. Mezi nejznámější doplňovače esence ledvin patří:  

Ženšen pravý (doplňuje esenci Jing a energii Qi posiluje ledviny, slezinu a plíce. Rodí tekutiny a posiluje nedostatečný Yin. 

Cordyceps – posiluje esenci Jing a Yang ledvin. Zároveň vyživuje Yin plic. Posiluje ochrannou energii (imunitu). 

Coriolus - vyživuje Yin ledvin a jater. Ochlazuje horkost a odvádí horký toxin. Posiluje slezinu a srdce. Odvádí vlhké horko a Tan. 

He shou wu (rdesno mnohokvěté) -   doplňuje Yin jater a ledvin, vyživuje krev, posiluje esenci Jing. 

Existuje řada dalších bylin, které posilují esenci Jing, Yin či Yang ledvin. V tradiční čínské medicíny jsou tyto byliny nejčastěji zakomponovány do směsí. Mezi směsi na výživu Yinu patří například tyto (uvádím pouze kódy) - 121, 131, 171, 181, 182, 183, 184 185, 186, 190. Pro posílení Yangu pomohou směsi 171 a 172. 

 

- jóga, taichi. Jak jóga, tak taichi (tajči) nebo qi gong (čchi kung) nabízí možnosti, jak posilovat ledviny (i další orgány). Pravidelným nenásilným cvičením můžeme svou životní energii doplňovat. 

 

- SPOKOJENÝM ŽIVOTEM. Z prenatální esence Jing vzniklo naše tělo - příbytek Duše. Zásoba esence je uchovávána v ledvinách a my do této zásoby nemáme v průběhu života příliš často sahat.  Zásobu životní esence máme pro dlouhověkost a nergii pro náš běžný provoz zajistí slezina z přijaté potravy. Když přijde náročné období a my sáhneme do ledvin, měli bychom co nejdříve zásoby doplnit (odpočinkem, bylinami). 

 Když v životě děláme to, co nás těší,  když  udržujeme v rovnováze celý náš energetický systém (tělo, mysl a Duše), můžeme i ve vyšším věku svou životní esenci posilovat a rozhojňovat. A to je svělá zpráva.