Lichořeřišnice, bylinka léta i zimy

article-thumbnail
Proč je lichořeřišnice bylinou léta, to je jasné. Vždyť zdobí mnohé zahrádky svými žlutými a oranžovými květy. A proč zimy? Protože pomáhá doléčit kdejaký zánět. A zánětů močových a dýchacích cest je přece jen v zimě více. 

Lichořeřišnice větší je původně jihoamerická bylina. U nás je často pěstována v zahradách, parcích i na balkónech. Je to letnička, ale některé odrůdy jsou i vytrvalé. Známá je u nás i pod lidovými názvy řeřicha kapucínská nebo řeřicha otáčivá. Kvete od června do září, plodem je ledvinovitá trojpouzdrá tobolka. 
Používají se semena, květy, listy a čerstvá šťáva. Květy a listy se sbírají po celou dobu vegetace, semena po dozrání v září a říjnu. Rostlina se jí i syrová, má typickou mírně kyselou a mírně trpkou chuť.

Syrovou lichořeřišnici nebo šťávu využijeme pouze v létě. Celý rok můžeme ale sáhnout po odvaru ze semene, tabletách a především po tinktuře. 

Lichořeřišnice je typické přírodní antibiotikum. Působí především na záněty močových a dýchacích cest, ale dá se v podstatě použít na jakýkoliv zánět. Poradí si se stafylokoky, streptokoky, escherichia coli i dalšími bakteriemi. Její největší výhodou je jemné působení. Na rozdíl od klasických antibiotik nenaruší střevní mikroflóru a lze ji podávat i dlouhodobě. Například u opakujících se zánětů močových cest se doporučuje podávat tinkturu z lichořeřišnice šest až osm týdnů, aby se zánět doléčil a nevracel se. 
Lichořeřišnice není vyloženě bylinou určenou pro preventivní užívání, pokud už na nás ale přišla viróza, můžeme ji přidat k třapatce (echinacea). Tím dosáhneme účinku protivirového i protibakteriálního a nakopneme náš imunitní systém. 

Kromě vnitřního užívání lze lichořeřišnici použít i zevně. Nejznámější je její účinek proti padání vlasů. Použít můžeme odvar nebo tinkturu, které pravidelně vtíráme do pokožky hlavy. Ve formě masti nebo tinktury můžeme lichořeřišnici využít i při zánětech kůže.

Na závěr ještě jeden recept z herbáře Ing. Jiřího Janči. Použijeme ho ovšem pouze v létě, protože výchozí surovinou je čerstvá nať (i s listy a květy):

ODVAR PROTI LUPŮM
Dvě hrsti natě lichořeřišnice dáme do 1 litru studené vody, pak 10 až 15 minut přikryté vaříme na mírném ohni, odstavíme, 15 minut necháme vyluhovat a přecedíme. Používáme pro poslední propláchnutí vlasů po jejich umytí.