Má smysl posilovat imunitu?

article-thumbnail
Začetla jsem se do rozhovoru s jedním panem epidemiologem.

 

S některými jeho názory jsem souhlasila, s některými ne (paráda, je to tak krásné, že každý může mít svůj názor). Co mě zaujalo, byl jeho názor, že snaha o posilování imunity pomocí doplňků stravy, k ničemu nevede. Je pravda, že doporučoval hodnotnou stravu. S tím naprosto souhlasím. Nemyslím si ale, že jinak musíme jen čekat, jestli a čím se nakazíme. Sama rozhodně nejsem zastáncem toho, nacpat do sebe páté přes deváté. Rozumný jídelníček, přiměřený pohyb a veselá mysl (nekoukat na zprávy a nerozebírat dokola katastrofické scénáře) jsou nejdůležitější.

Když na současné období nahlédneme pohledem tradiční čínské medicíny, zjistíme, že ta pravá chvíle pro posílení imunity jej právě teď. Podzim totiž podle čínské medicíny patří plicím a plíce jsou vrchním velitelem ozbrojených sil – vládcem imunity. Kromě toho jsou i nejvyšším soudcem, takže bude dobré, když nebudeme cizí pohledy na svět soudit příliš tvrdě.

O posilování imunity jsem už psala mnohokrát, takže jen vyjmenuji některé své oblíbence:

Přírodní vitamín C (silný antioxidant) doplníme kromě stravy rakytníkovou šťávou nebo sirupem, Acerolou, ovocem Amalaki případně přírodním vitamíne C (například firmy Ekomedica – práškový vitamín C z ovoce).

Kromě rakytníku (šťáva, sirup, tinktura, olej) posílí imunitu i echinacea (nejlépe tinktura z kořene), hlíva (kapsle či sirup), mateřídouška, tymián, zázvor, lípa, bez a další.

Ze směsí můžeme sáhnout po čaji či kapkách s názvem Imunostim a k dispozici máme i řadu koncentrátů – LPK šalvějová směs dědka kořenáře, Vironal (Energy), Baktevir (Diochi), Gripin (Joalis), Epam průduškový…

Také čínská medicína nabízí řadu silných posilovačů – Ebenový větrolam (kód 153), Cordyceps, Reishi, Shiitake, Mycocomplex…

Ani silná imunita nezaručí, že nikdy neonemocníme. Určitě ale ovlivní to, jak se s případnou infekcí tělo vyrovná. Vnouček začal chodit do školky a minulý čtvrtek přišel domů s rýmou. V pátek zůstal doma, hned začal užívat Vyvanutí dračí jeskyně (007) a do pondělka byl v pohodě. Mě dva dny lehce poškrabávalo v krku (stříkala jsem si do něj RK dubovky a užívala jsem TK tymiánovou směs a 002 Chlad ranní mlhy), manžel týden posmrkával a pokašlával. U toho, kdo je ale oslabený, může i taková běžná virózka způsobit komplikace.

Takže hlavně klid. Virózy byly a budou. Když se s rozumem budeme starat o své tělo a v mysli se budeme zaobírat hezkými věcmi, proplujeme podzimním a zimním obdobím klidně a s radostí.