Medová masáž na průdušky

article-thumbnail
Už zase přicházejí zákazníci s podzimním kašlem, tlakem na hrudi, dušností. Předpokládám, že v ordinacích přibývají diagnózy jako zánět průdušek a astma. A přitom na začátku stačí mnohdy zdravý selský rozum a babská rada.

  A právě do této kategorie spadá medová masáž a zábal na průdušky. Účelem masáže je uvolnit sevření na hrudníku (z pohledu tradiční čínské medicíny blokádu plic). Ne, že by ke stažení průdušek nemohlo dojít i jindy. Jaro se svými pyly dovede také pozlobit, ale podzim a zima přece jen vedou. Podzim proto, že hodně fouká a zima proto, že chlad stahuje. Zvláště děti jsou na zablokování plic velmi náchylné a měli bychom je před nafoukáním i průnikem chladu chránit (šála, nákrčník). A když přece jen začnou pokašlávat, tak medová masáž je celkem příjemná procedura, která dokáže rychle ulevit a zabránit rozvoji dalšího onemocnění.

Jak na to: Na hrudník a nejlépe i mezi lopatky naneseme lžíci medu. Rozetřeme a bříšky prstů ťapkáme a ťapkáme. Med houstne, řídne, houstne, a když už téměř nemůžeme odlepit prsty, umyjeme med teplou vodu (U menších dětí doporučuji ze zkušenosti celou proceduru provádět ve vaně s příjemně teplou vodou. Jednak med rovnou umyjete a hlavně zamezíte zamedování kde čeho. Náš Filípek by mohl vyprávět). Pak hrudník i záda namažeme nějakým prsním balzámem či prohřívajícím olejíčkem. (V Bylinkách máme prsní balzám pro děti i dospělé, tymiánovou mast, skořicový a jalovcový olej, šaolinový olej…) Překryjeme starou plínkou nebo kusem flanelu a na to dáme něco teplého – nahřátý pohankový polštářek, termofor, vlněnou šálu.

Medovou masáž můžeme samozřejmě udělat kdykoliv. Čím dříve tím lépe. Určitě bychom na ni ale neměli zapomenout večer před spaním. Když s uvolněným, namazaným a prohřátým hrudníkem půjdeme spát, bude to mít velmi kladný vliv na kvalitu spánku. Kromě toho bude vhodné mít hlavu a hrudník výš. Lepší, než dva polštáře pod hlavu, je nějaký klín pod matraci. Plicím totiž neprospívá ležení, a když budou hlava a hrudník nahoře, bude se nám v noci lépe dýchat a nebude důvod ke kašli. Pokud máme doma suchý vzduch, nezapomeneme ho zvlhčit (stačí vlhký ručník na topení). Hodně také pomůže vyvětrat a pak v místnosti rozprášit éterické oleje, které zlepšují dýchání (Spiron, Respiran, Airspray eukalypt, citron nebo Litsea cubeba).