Naše byliny na očistu a hubnutí

article-thumbnail
Jaro je ideálním obdobím pro očistu těla a také je nejvhodnější pro nastartování metabolismu a hubnutí

 

Při čistících i hubnoucích kůrách je důležitý pitný režim, takže je výhodné sáhnout po bylinném čaji. Jenže jaký čaj si teď vybrat? V Bylinkách máme jak čaje čistící, tak čaje pro zlepšení metabolismu a čaje na hubnutí. Pokud si nejste jistí, po čem teď vaše tělo volá, je dobré udělat si nejdříve očistnou kůra a pak pokračovat hubnutím.  

Nebo si můžete namíchat vlastní čaj. Většina čistících bylin totiž zároveň pomáhá i s hubnutím. Tady jsou některé z nich: 

Kopřiva patří mezi základní krev čistící byliny. Posiluje játra i ledviny, působí močopudně, jako antirevmatikum, pomáhá vylučovat kyselinu močovou, posiluje slinivku a pomáhá mírně snižovat hladinu cukru a zlepšuje metabolismus. 

Pampeliška podporuje trávení a celkovou látkovou výměnu. Je močopudná a pomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Podporuje funkci žlučníku, jater, slinivky i sleziny. Snižuje hladinu krevního cukru a pomáhá (zevně i vnitřně) při kožních chorobách. Působí jako antirevmatikum, snižuje otoky a podporuje tok lymfy.  

 List břízy je známý především svými diuretickými účinky. Pomáhá při otocích, revmatismu, dně  a problémech s ledvinami a močovými cestami. U hubnutí pomůže především lidem, u kterých dochází k zadržování vody. 

Květ černého bezu je znám především svými příznivými účinky na dýchací cesty. Je ale také potopudný a močopudný. Pomáhá očistě těla i hubnutí a příznivě působí i na cévy. 

Tužebník jilmový snižuje horečku a pomáhá při virózách. Je jednou z nejznámějších bylin na dnu a revmatizmus. Zlepšuje látkovou výměnu a pomáhá hubnout.  

Pýr plazivý je čistící, močopudný, posiluje játra, zlepšuje metabolismus a pomáhá s kožními problémy. 

Kukuřičné čnělky působí na zlepšení metabolismu, regulují hladinu cukru v krvi a pomáhají s odvodněním. 

Vřes obecný je bylina, která má nejen řadu pozitivních účinků (je močopudný, protizánětlivý, příznivě působí na játra i ledviny, podporuje tok lymfy), ale čaj z něj je ještě k tomu chutný, pomáhá relaxaci a lze jej pít dlouhodobě. 

Ostropestřec mariánský je naše nejznámější jaterní bylina, regeneruje tkáň jater, detoxikuje organismus a pomáhá nastartovat metabolismus.  

 

Nebojte se experimentovat. Najděte bylinnou směs, která vám bude nejlépe vyhovovat a nezapomeňte na rozumný jídelníček a pohyb.