Neem (Azaridachta, Zederach)

article-thumbnail
Neem (Azadirachta indica, česky Zederach indický) je velký, trvale zelený tropický strom, který donedávna rostl také v Evropě. V Indii byly neemové listy využívány v rámci ajurvédy už před tisíci lety a Neemu si váží natolik, že dokonce i ve Védách je tento strom zmiňován jako Arista, neboli posvátný.

Neem (Azadirachta indica, česky Zederach indický) je velký, trvale zelený tropický strom, který donedávna rostl také v Evropě. V Indii byly neemové listy využívány v rámci ajurvédy už před tisíci lety a Neemu si váží natolik, že dokonce i ve Védách je tento strom zmiňován jako Arista, neboli posvátný. 
Dokladem jeho léčivých vlastností je mimo jiné i odolnost tohoto stromu vůči hmyzu a nakažlivým nemocem.

Dnes je neem často využíván v přírodní medicíně i homeopatii. Léčivé jsou všechny části rostliny.
Pro své antibiotické účinky bývá neem používán zejména u nachlazení, horečky a bolesti v krku. Spolehlivě funguje u bakteriálních i virových infekcí a umí si poradit i s plísní a kandidou. Známé jsou i jeho protiparazitální účinky. Také bývá používán při léčbě cukrovky a u zánětů trávicího traktu.

Ještě známější jsou účinky neemu (především ve formě oleje) při léčbě kožních problémů, jako jsou akné, záněty kůže, mykózy kůže i nehtů, ale i záněty v dutině ústní. Nimba pomáhá udržet rovnováhu produkce melaninu a snižuje tak výskyt bílých míst na kůži způsobených vitiligem (poruchou pigmentace kůže projevující se bílými skvrnami na kůži). Výtažky z neemu jsou toxické pro herpes virus (virus způsobující opar) a tím pádem rychle hojí boláky způsobené tímto virem.