Neuropatie 

article-thumbnail
Nedávno přišla do Bylinek rozezlená zákaznice, která si přála poradit,

 

ale hlavně si nejdříve chtěla postěžovat. Už déle ji trápí brnění a mravenčení nohou - nejvíce v klidu. Prošla řadou vyšetření, ale nic se nenašlo. Až teď - obvoďák, který si s ní už nevěděl rady, ji znovu poslal na neurologii (byla tam asi před rokem a to bylo vyšetření negativní) a konečně se něco našlo - neuropatie. Jenže lékařka jí řekla, že: “Na léčbu to ještě není.” a objednala ji za rok ke kontrole. Rovnou už ji ale upozornila, že se to bude zhoršovat a nejspíš časem skončí na vozíku. Paní byla opravdu velmi rozčílená, takže si nemyslím, že by rozhovor na neurologii probíhal přesně takto, a navíc pak sama připustila, že sice nedostala léky na neuropatii, ale dostala nějaké vitamíny B. 

Podobných případů, kdy zákazníky dlouhodobě trápí problémy s nohama a občas i s rukama a padne diagnóza neuropatie, je poměrně hodně. Pojďme se tedy podívat, co s tím můžeme my - nelékaři dělat. 

Jak už název napovídá, neuro – patie je poškození nervů. Když jsem studovala před mnoha lety VŠ, tak jsme se učili, že všechny buňky a tkáně mají určitou schopnost regenerace - kromě nervových. Dnes už je tento názor dávno překonaný a ví se, že i nervové buňky se regenerují. A to je výborná zpráva. Rozhodně ne každé poškození nervů musí končit na vozíku. 

Neuropatie jsou poruchy periferních nervů. Dělí se na mononeuropatie, kdy je postižen jeden nerv a polyneuropatie, kdy jej postiženo více nervů. V tomto povídání se budu zabývat polyneuropatií končetin, protože s tou přicházejí zákazníci nejčastěji. 

Příčin vzniku neuropatie je celá řada. 

Mezi časté příčiny patří cukrovka (diabetická neuropatie), dále některá onemocnění (například revmatoidní artritida či lupus) a vystavení toxickým látkám (rozpouštědla, těžké kovy). Za zvýšené riziko neuropatie je považován vysoký tlak a narušení funkce jater či ledvin. Riziko neuropatie vysoce zvyšuje nadměrná konzumace alkoholu (alkoholická neuropatie) a k rozvoji neuropatie mohou přispět i některé léky. Z běžně užívaných jde především o statiny (léky na cholesterol) a neuropatie se může objevit také po chemoterapii.  

Příznaky mohou být různorodé.  

Poškozený nerv prostě neumí správně reagovat, takže může hlásit bolest i když ji ve skutečnosti nic nezpůsobuje nebo naopak o bolesti neinformuje, což může vést ke zranění nebo rozvoji infekce. 

Mezi nejčastější příznaky patří necitlivost a mravenčení rukou či nohou, ostrá až pálivá bolest, extrémní citlivost na dotek, teplo či chlad a bolest nebo naopak necitlivost vůči bolesti a neschopnost rozeznat teplo a chlad, pouštění věcí z rukou, špatná koordinace pohybu a tendence k pádu, svalová slabost, křeče, záškuby... 

Léčba neuropatie 

Léčba by měla být zaměřena dvěma směry. Jednak na odstranění příčiny a jednak na mírnění obtíží. A tady nastává problém. Když je příčina jasná, má klasická medicína silné prostředky. Například operovat, pokud došlo k útlaku nervu po úraze nebo podat inzulín u rozvoje diabetické neuropatie. Často je ale příčina neznámá, a tak bývají podávány léky od bolesti, antiepileptika a antidepresiva (například pregabalin nebo gabapentin). Pacientovi se většinou uleví, což je samozřejmě důležité. Jenže když není příčina odstraněna, stav nervů se postupně zhoršuje. Navíc léky mají vedlejší účinky... 

 

Možnosti přírodní léčby 

Naštěstí vždy existuje možnost, jak tělu pomoci a podpořit regenerační procesy.  

  • Vitamíny B jsou známy svými pozitivními účinky na regeneraci nervů (a také na podporu psychiky). Zvláště se doporučují vitamíny B1, B2, B6 a B12, klidně je ale možné užívat B komplex. Vitamíny skupiny B jsou rozpustné ve vodě, takže se jimi nepředávkujeme (přebytek vitamínů odejde z těla močí). 

 

  • Kyselina alfa-lipoová bývá označována, jako vitamín B13, pomáhá mírnit příznaky polyneuropatie a zároveň zvyšuje účinnost vitamínů B. 

 

  • Pupalkový olej má řadu pozitivních účinků a pomáhá mírnit příznaky neuropatie. Studie na zvířatech ukázaly pozitivní vliv na prokrvení a funkčnost nervů. 

 

  • Kurkuma působí protizánětlivě a zároveň z pohledu čínské medicíny rozbíjí blokády. To vysvětluje její pozitivní vliv na regeneraci nervů při neuropatii. 

 

  • Brahmi a Gotu kola jsou dvě ajurvédské bylinky, které velmi příznivě působí na nervy. Podporují regeneraci cév i nervů. 

 

  • Bělotrn kulatohlavý je jednou z nejúčinnějších bylin na “opravení” nervů. Pomáhá při poškození nervů po úrazech, ale i při diabetické neuropatii a dalších formách polyneuropatie. Zlepšuje vedení vzruchu nervem a podporuje regeneraci nervů. 

 

  • Třezalka tečkovaná působí jako mírné antidepresivum, mírní psychické napětí a úzkost. Zároveň je protizánětlivá, což z ní dělá důležitého pomocníka při neuropatii a to nejen při vnitřním užívání, ale i formou masáží třezalkovým olejem. Třezalka zvyšuje citlivost na sluníčko (fotosenzitivita), takže v létě je lépe užívat ji na večer a nedoporučuje se užívat ve velkém množství v kombinaci s antidepresivy a s hormonální antikoncepcí. 

 

  • Konopí (přesněji přípravky z konopí s obsahem CBD) se jeví jako účinný pomocník při polyneuropatii. CBD pomáhá mírnit bolest i další příznaky (mravenčení, pálení...) provázející neuropatii. 

 

  • Ze směsí mohu doporučit například Neurosan z firmy Naděje (Mgr. Podhorná). 

 

Tradiční čínská medicína 

Z pohledu čínské medicíny jde vždy především o nalezení a odstranění příčiny potíží. Jenže život je velmi barvitý a příčin neuropatie může být celá řada, navíc jde často o kombinaci více faktorů. Uvedu tedy alespoň nejčastější případy. Více pak odhalí osobní konzultace s terapeutem čínské medicíny, protože diagnostika je vždy zaměřena na celkový stav člověka. 

  • Nedostatečnost yinu ledvin. K vyčerpání yinu jsou mnohem náchylnější ženy a neuropatie je také postihuje mnohem častěji než muže. Yin je naše vnitřní voda, naše chladivá energie. Jeho hlavní zásobárnou jsou ledviny. Díky dnešnímu zrychlenému životnímu stylu bývá  yin oslaben, což se může projevovat neklidem nohou, pálením plosek nohou, nočním pocením, nespavostí, neklidem... V tomto případě pomohou například směsi 181 Pilulka šesti chutí nebo 185 Svěžest podvečerní pagody. 

 

  • Nedostatečnost yinu ledvin a jater se stoupajícím jaterním větrem. Často jde o vystupňování předchozího stavu, kdy se mohou objevit bolesti hlavy, zvýšený tlak, křeče, brnění či trpnutí končetin (nohy, ale i ruce), podrážděnost... V tomto případě použijeme směs 112 Uvolnění napjaté tětivy. 

 

  • Nedostatečnost krve a zhoršená cirkulace krve a čchi (energie). Je takové úsloví - kam neteče krev, tam fouká vítr. Mravenčení, křeče, trpnutí - to je právě ten vítr. Pokud jde pouze o nedostatečnost krve, tak sice mohou mravenčit ruce nebo nohy, ale málo kdy padne diagnóza neuropatie. Když se k vyčerpání přidá ještě stísněnost (vnitřní napětí), tak se problémy zesílí a časem mohou být opravdu nervy poškozeny. Pomohou směsi jako 061 Volnost svobodného poutníka nebo 062 Zklidnění zčeřené hladiny. 

 

  • Stísněnost jater se vznikem horkosti až ohně.  Horkost v játrech se objevuje u lidí, kteří nadměrně konzumují alkohol. Ale člověk nemusí být alkoholik, aby ho trápila horkost jater a s tím spojené potíže. Stačí hektický životní styl pod neustálým tlakem. Člověk se stává podrážděným, výbušným, mohou se objevit bolesti hlavy a šíje, nespavost, křeče... Dlouhodobý oheň jater navíc může pálit yin ledvin a vzniká začarovaný kruh podrážděnosti, vyčerpání a úporné snahy “udržet se v sedle”. Pomohou směsi jako 014 Pilulka hořce nebo 081 Spadnutí kamene ze srdce. 

 

  • Blokáda krve může vzniknout buď jako následek dlouhodobé stísněnosti (některá energetická dráha, tkáň či orgán je tak dlouho ve stísněnosti - sevření, až dojde k trvalému zablokování) nebo náhle - například po úraze. Blokáda se na rozdíl od stagnace (stísněnosti) projevuje ostrou, fixními, přesně ohraničenou bolestí.  Pokud došlo k blokádě krve následkem úrazu či operace, je vždy dobré podat co nejdříve směs 205 Houževnatost bambusového výhonku, která urychlí hojení a pomůže blokádu uvolnit. U blokád z jiných příčin pomohou směsi jako 040 Vytažení zakleslých stavitel a 041 Zpevnění podemletého břehu.  

 

  • Pokud je kterákoliv z předchozích možností komplikována tím, že v těle se nachází Tan (zahlenění, které se mimo jiné projeví silným povlakem na jazyku - silny-povlak-na-jazyku-znamena-tan), je třeba ho nejdříve vyčistit. S tím mohou pomoci směsi jako 036 Baldachýnová komnata, 039 Druhý dech sokola a pomocníkem bude i slzovka nebo nápoje ze slzovky – 900 Nápoj čínských mudrců nebo Mycoclean. 

Ať už je příčina neuropatie jakákoliv, regenerovat poškozené nervy může pomoci Hericium (korálovec, lví hříva). Hericium pomáhá regenerovat poškozené nervové buňky a podporuje produkci myelinu (lipoproteinu, který tvoří obal nervových vláken). V současnosti je Hericium předmětem řady studií, které zkoumají jeho schopnost stimulovat produkci nervového růstového faktoru (NGF), což je protein, stimulující růst nervových buněk a pomáhající nervy chránit i opravovat nervy poškozené. 

 

Teď se vraťme k rozezlené zákaznici, které našli neuropatii. To, že ještě nedostala léky (analgetika, antiepileptika a antidepresiva), ale jen nějaké vitamíny, to je skvělá zpráva. Znamená to, že podle lékaře není zatím její nález tak vážný, aby potřebovala užívat léky s řadou vedlejších účinků. A na vozíku rozhodně končit nemusí. Bude ale potřebné, zamyslet se nad životem - nad příčinou vzniku problémů. Jak jsem si tak s paní povídala, bylo docela jasné, že se už déle cítí unavená a pod tlakem. Bude jen na ní, jestli se rozhodne pokračovat ve vyčerpávání své životní síly a ve snaze vše stihnout i za cenu rostoucích problémů, nebo jestli udělá změnu. Pokud se rozhodne vykročit směrem ke zdraví, k laskavé péči o své tělo, pomocníků na cestě má dost. LP