Nízký krevní tlak (hypotenze)

article-thumbnail
Krevní tlak je považován za nízký, jestliže jeho hodnoty klesnou pod 110/70mmHg (někdy se udává 100/65mmHg). Nízký tlak (nejde-li o extrémně nízké hodnoty), není na rozdíl od vysokého tlaku, brán jako zdravotní riziko. Umí ale znepříjemnit život.

Nízkým tlakem častěji trpí drobné ženy mladšího věku. Příčiny nízkého tlaku mohou souviset s dědičností. Dále může být nízký tlak způsoben sníženou činností štítné žlázy, cukrovkou, chudokrevností, dehydratací... K silnému poklesu tlaku může dojít při těžké infekci (sepse) nebo silné alergické reakci (anafylaxe). Také některé léky (antidiuretika, léky na spaní, některá antidepresiva) mohou vést k poklesu tlaku.

Při sníženém krevním tlaku může dojít ke zhoršenému prokrvení mozku a končetin. Lidé s nižším tlakem trpí častěji závratěmi, zejména při změnách z nižších pozic (sed nebo leh) do stoje. Pomůže přejít na chvíli do dřepu nebo ve stoje zkřížit nohy. Při výraznějším poklesu se objevují mžitky před očima, slabost a může dojít i ke ztrátě vědomí. Pomoci můžeme tak, že postiženou osobu položíme (nedávat hlavu výše) a zvedneme jí ruce a nohy.

Co udělat pro zvýšení nízkého tlaku
Lidé s nižším krevním tlakem by měli pamatovat na rozumný pitný režim. První sklenici vody nebo čaje by měli vypít krátce po probuzení. Tím se přirozeně mírně zvýší tlak. Jídlo by měla být rozvrženo rovnoměrně. Dlouhodobé hladovění, ale i přejedení může vézt ke snížení tlaku. Káva a alkohol tlak přechodně zvýší, ale mohou vést k jiným potížím. Naštěstí máme k dispozici byliny, které tlak zvýší jemně a bezpečně. Patří mezi mě rozmarýna, lékořice, rhodiola (rozchodnice růžová), maté (cesmína paraguajská). Byliny je možné užívat ve formě čaje i tinktury a lékořici (díky její sladké chuti) máme k dispozici i ve formě bonbónů (čistý pevný extrakt). Dále můžeme zvolit Epam 39 (kapky) nebo ajurvédský čaj Maricha. Příjemným prostředkem pro zvýšení krevního tlaku může být rozmarýnové víno.

Rozmarýnové víno – pět nadrobno nasekaných větviček rozmarýny zalijeme litrem červeného vína (Někdy se tento recept uvádí se suchým bílým vínem). Za občasného protřepání necháme macerovat tři týdny. Přefiltrujeme a uchováváme v chladu. Užíváme půl decilitru ráno pro povzbuzení.

Čínská medicína
Zatímco u vysokého krevního tlaku může jít o stav nedostatku i nadbytku, u nízkého tlaku se vždy setkáváme s nedostatkem či vyčerpání. Může jít o nedostatek jangu, krve nebo čchi (energie).

Primární hypotenze – konstitučně daný nízký tlak
V tomto případě se musíme podívat především na ledviny, přesněji řečeno na esenci ledvin (jejíž součástí je jin i jang). Tuto esenci dostane dítě do vínku od otce a matky. Pokud tatínek či maminka nebyli zrovna v plné síle, narodí se dítě s oslabenou esencí ledvin (křehčí, drobnější konstituce). A pokud je oslaben především jang, máte před sebou typického představitele (nebo častěji typickou představitelku) – drobnou dívenku, která je zimomřivá, má studené nohy a nízký tlak. Dále se může objevovat pobolívání v bedrech či v kolenou, nižší fyzická výkonnost, častější močení (případně buzení v noci na močení), šumění v uších, sklon k omdlévání… Pomohou byliny, které posilují jang ledvin – Cordyceps, Tajemství zlaté skříňky (171), Slast uprostřed noci (172), Pevnost palácového pilíře (201).

Sekundární hypotenze – v tomto případě se nízký tlak objeví(nebo častěji se už tak nižší tlak ještě sníží) následkem vyčerpání. Může jít o přepracování, ale také o stav po porodu nebo po úraze či operaci se ztrátou krve nebo o stav dlouhodobé nemoci. Pokud jde také o oslabení jangu, použijeme stejné směsi jako v prvním případě. Pokud jde především o oslabení krve, zvolíme například Náramek osmi perel (191). Z dalších směsí je pro oslabení a nízký tlak vhodný například Tygří pramen (152), který doplňuje čchi sleziny a zvedá pokleslý jang (doporučuje se především tam, kde došlo k poklesu některého orgánu – dělohy, močového měchýře..) nebo směs Deset opěrných sloupů (195), která doplňuje čchi, krev a zahřívá jang.

Při nízkém, ale i vysokém tlaku lze při únavě a vyčerpanosti doporučit ženšen, který doplňuje jin i jang ledvin (esenci ledvin) a zároveň vyživuje krev a doplňuje čchi (energii).
Do jídelníčku je vhodné zařadit vývary (kosti doplňují esenci ledvin, maso posiluje čchi) a pokud při přípravě vývaru použijeme i směs Obnova základu (který posiluje jin, krev i čchi), dostaneme velmi chutný a účinný „nakopávač“ energie. Také potraviny, které vyživují krev (červený řepa, borůvky, ostružiny, maliny, kustovnice, aronie, zelený ječmen…) budou dobrými pomocníky.