Osteoporóza

article-thumbnail
K napsání tohoto článku mě přivedla zákaznice, která přišla na diagnostiku podle čínské medicíny. Do té doby jsem totiž netušila, kolik (a jak silných) vedlejších účinků může mít klasická léčba osteoporózy.

K napsání tohoto článku mě přivedla zákaznice, která přišla na diagnostiku podle čínské medicíny. Do té doby jsem totiž netušila, kolik (a jak silných) vedlejších účinků může mít klasická léčba osteoporózy.

Sympatická 73 letá paní (říkejme jí třeba Alena) přišla na diagnostiku proto, že ji zlobilo trávení – nadýmání a pobolívání v levém podžebří. Tyto problémy přetrvávaly přesto, že paní Alena upravila stravu. Při diagnostice jsem zjistila, že paní Alena bere léky na inkontinenci, na štítnou žlázu, na tlak a dále Detralex na cévy a Rivotril na neklidné nohy. Kromě toho ji trápí problémy se zuby,se záněty dásní a bolest čelisti. Problémy se zuby navíc komplikoval fakt, že vytržení zubu se muselo odložit, protože paní Alena dostává injekčně lék na osteoporózu Prolia. Vyhledala jsem na internetu příbalový leták a nestačila jsem se divit.

Pokud máte odvahu, můžete si příbalový leták přečíst: www.ema.europa.eu/…/EPAR_-_Pro…/human/001120/WC500093526.pdf


Zde uvádím pouze jeden odstaveček: „Nejčastější nežádoucí účinky přípravku Prolia (pozorované u více než jednoho pacienta z deseti) jsou muskuloskeletální bolest a bolesti končetin. U pacientů užívajících přípravek Prolia byly pozorovány méně časté případy flegmóny, vzácné případy hypokalcemie, hypersenzitivity, osteonekrózy čelisti a atypických zlomenin femuru.“

Každopádně u paní Aleny se mnohé vedlejší účinky projevily brzy po zahájení léčby (bolest a neklid nohou) a co hůř, už na ně užívala další léky se závažnými vedlejšími účinky (Rivotril – lék pro léčbu epilepsie).

Paní Alena byla ještě nedávno zdravá, aktivní dáma – chodila na tůry, jezdila na kole. Nyní se jízdy na kole obává, aby nedošlo ke zlomenině. Kromě toho ji trápí bolest a neklid nohou (vedlejší účinky), problémy v dutině ústní (vedlejší účinky) a potíže s trávením (vedlejší účinky).

V žádném případě nechci, abychom se teď začali obávat osteoporózy – právě naopak. Příroda nám nabízí dostatek prostředků, jak osteoporóze předcházet i jak ji léčit.

Ještě si neodpustím, abych nevyvrátila jeden mýtus o mléce. Ano, v mléce je vápník, ale jeho využití je velmi problematické. Zvláště ve vyšším věku rozhodně nepomůže zvýšená konzumace mléčných výrobky – naopak tato většinou vede k zahlenění a dalším problémům. Ostatně Česká republika je dlouhá léta na čele v konzumaci mléčných výrobků a zrovna tak je na čele ve výskytu osteoporózy. Naopak v Japonsku a Číně historicky mléko prakticky nekonzumují a výskyt osteoporózy je minimální.

Jak tedy řídnutí kostí předcházet? Do stravy je třeba zařadit dostatek celozrnných obilovin, zeleniny, oříšků a semínek (mezi potraviny nejbohatší na vápník patří například mák), nepřehánět to s potravinami, které překyselují organismus, protože při snaze o odkyselení tělo ztrácí vápník (sladkosti, uzeniny, káva), naučit se vypnout hlavu – relaxovat, protože dlouhodobý stres vede opět k překyselení organismu a ztrátám vápníku a do denního režimu zařadit rozumný pohyb (procházky, plavání, jóga…).

Když už se osteoporóza objeví, (nebo když jí chceme předejít) můžeme nasadit například Mumio, Fytominerál či Koloidní minerály (pomáhají nejen na řídnutí kostí, ale i na artrózu, růstové bolesti u dětí, křeče a tetanii a na podporu hojení po zlomeninách). Preventivně i léčebně je možné popíjet také čaj Osteoporóza léčitele p. Jukla.

Pokud máte chuť pustit se do vlastní výroby, můžete zkusit recept podle léčitelky Evy Moučkové: 6 vajec, šťáva ze 2kg citrónů, ½ l 40% alkoholu, 4-5 lžic medu. Celá syrová vejce důkladně omyjeme, zalijeme šťávou z citronů a necháme v lednici tak dlouho, až se skořápky vajec úplně rozpustí. Doporučuje se vajíčka občas opatrně převrátit lžicí. Vejce nakonec zůstanou jen v tenké blance. Poté je zalijeme alkoholem, přidáme med a vše rozmixujeme. Užíváme polévkovou lžíci ráno na lačno a večer před spaním.

A jaký je pohled tradiční čínské medicíny? Kosti jsou pod nadvládou ledvin a pokud chceme předcházet řídnutí kostí, měli bychom tedy pečovat o jejich dobrý stav. Z čínských hub je silným posilovačem ledvin například Cordyceps. Esenci ledvin také posiluje Nápoj nebeské víly či Svěžest podvečerní pagody. A zapomenout bychom neměli ani na odvary z kostí (čím déle vaříme, tím lépe). Jen si to představte – takový pořádný vývar z hovězích žeber nebo slepice (nejlépe ještě s bylinnou směsí Obnova základu) – to je přece příjemná léčba. L.P.