Patní ostruha

article-thumbnail
Patní ostruha je kostní výrůstek na patní kosti, který se podobá kohoutí ostruze (odtud vznikl i jeho název).

 

Výrůstek vzniká při přetížení vazivového aparátu nohy, kdy se rozvíjí zánět šlachy. V případě, že přetížení, které zánět způsobilo, trvá delší dobu, začnou se v postiženém místě ukládat vápenaté soli a vzniká nárůstek.

Rozvoj patní ostruhy je dlouhodobý proces. Spustit jej může například namáhání nohou při běhu na tvrdém povrchu, opakované tvrdé nárazy na patu, nošení nevhodné obuvi (úzká špička, tvrdá podrážka, obuv tlačící na patu...). Mezi rizikové faktory patří i nadváha, úrazy chodidla a Achillovy šlachy a revmatická onemocnění.

Léčba

Klasická medicína nabízí řadu možností - rehabilitace, léky proti bolesti a zánětu, obstřiky, ozařování, rázovou vlnu či operaci, takže by se zdálo, že problém je snadno řešitelný. Často tomu tak ale není a bolest přetrvává nebo se vrací.

V mnohém ale můžeme napomoci sami.

V první řadě je důležité uvolnit lýtkový sval a svaly v chodidle. Jak jsem se dočetla na webu fyziokliniky, je to jeden ze základních předpokladů úspěšné léčby. Doporučují zde pravidelné protahování svalů, relaxační koupele, obklady a masáže nohou.

U opakujících se problémů je důležité pracovat s celým tělem - korekce postavení