Pohádka o vnitřních orgánech „po čínsku“

article-thumbnail
Žila byla veliká a silná říše (lidské tělo).

Říši vládnul mocný a laskavý císař (srdce). Obranu zajišťovala silná armáda (imunita), které vládl ministerský předseda - vrchní velitel a spravedlivý soudce v jedné osobě (plíce). Výživu říše obstarávali pracovití rolníci (slezina), kteří spokojeně obdělávali svá pole a vyráběli dostatek potravy (Qi a krve) pro svou potřebu, pro chod říše, a protože všichni obyvatelé se chovali rozumně, neplýtvali a nekradli, tak císařské sýpky (ledviny) byly plné obilí (esence ledvin). Kreativní a velkorysý stratég a armádní generál (játra) zajišťoval, aby v říši vše běhalo tak, jak má být (koloběh Qi a krve). Všichni obyvatelé říše byli šťastní a spokojení.


Jak už to tak v pohádkách bývá – pak se objevily problémy. Zatímco v minulosti přišly většinou zvenčí – objevil se nepřítel (infekce), vypálil pole, vyplenil říši, tak dnes si spíše vyrábíme problémy zevnitř. 


Jeden klasický scénář začíná od jater. Játra pro své plánování strategií potřebují volnost. Když ji mají, jsou schopna najít neotřelá a kreativní řešení. Když si ale své životní mantinely nastavíme příliš úzce, dojde ke stísněnosti jater. Projevuje se to pocitem vnitřního napětí, nespokojenosti, frustrace. Pokud se situace nelepší, začíná se objevovat tlak či bolest v podžebří, nadýmání, občasná bolest hlavy... Toto ještě není nemoc. Je to pouze upozornění, že bychom se měli zamyslet nad tím, co děláme špatně. Pokud máte pocit, že je Vám tato situace povědomá, je ta pravá chvíle přestat chtít mít vše pod kontrolou, zmírnit přítlak, naučit se relaxovat, vypnout hlavu…rozumíme si.


Pokud signálům těla odmítneme naslouchat, z radostného kreativce (jater) se stane rozzuřený generál, který si přeje bojovat. Začne napadat okolí a z příjemného člověka se stane člověk vznětlivý a nesnášenlivý . Případně, pokud jsme se rozhodli, že ubližovat našim bližním je špatné, začneme ubližovat sami sobě. Generál projede krajem a vypálí vlastní vesnice a pole (játra napadají slezinu) a máme tady dráždivý tračník, bolesti břicha, nadýmání, zácpu střídající se s průjmem… Nebo ze stísněnosti vznikne oheň (když něco stlačíme, snadno se to přehřeje), oheň pak stoupá vzhůru a napadá žaludek (pálení žáhy, žaludeční vředy), nebo jde oheň směrem k hlavě a objeví se vysoký tlak, migréna… 


Tato situace samozřejmě ovlivní i další orgány. Oslabená slezina (nešťastný zemědělec sedí na vypáleném poli) nestíhá vyrábět Qi a krev a přichází únava a oslabená imunita. Do královských sýpek (ledvin) neproudí přebytky a důsledkem může být naprosté vyčerpání (únavový syndrom). Opravdová katastrofa ale nastane, když oheň ohrozí srdce (císaře). Tělo má, pravda, ochranné mechanismy. Jednorázový oheň v srdci (něco mě hrozně vytočilo) umí například převést k močovému měchýři. Následuje pálení při močení, krev v moči – prostě zánět močového měchýře. Ovšem, bez jediné bakterie. Pokud však oheň v srdci přetrvává, může císař padnout a s ním i celá říše (infarkt). A to jsme začínali pocitem nespokojenosti. Jak z toho ven? Naučit se být spokojený sám se sebou. Pak budou všechny orgány spolupracovat a v říši zavládne klid a mír.


Možná tato pohádka vypadá legračně, když se ale na svoje tělo naučíme nahlížet jako na celek a svým orgánům porozumíme a budeme o ně pečovat, můžeme se sami vyhrabat z každé šlamastiky.

 

Aby mohla mít pohádka o játrech dobrý konec, přidávám ještě doporučení, které čínské byliny použít:
V první fázi, kdy se objevuje pouze pocit stísněnosti, můžeme zvolit například směs Volnost svobodného poutníka (kód 061), případně směs Zklidnění zčeřené hladiny (062). Zklidnění obsahuje oproti Volnosti navíc dvě byliny, které jsou chladivé. Zvolíme ji tam, kde najdeme nějaký projev horka – například pocení v podpaží při stresu, zčervenání v obličeji nebo v dekoltu.

Jestliže se přidaly trávicí problémy, můžeme vybírat z těchto směsí: Uklidnění znesvářených – 063 (žaludeční a střevní neuróza, bolesti kolem žaludku či v podžebří), Utišení větrné bouře – 064 (těžko po jídle, nadýmání, kašovitá stolice).

Pokud ze stísněnosti vzniká horko, zvolíme například směs 014 - Pilulka hořce (Je to velmi univerzální směs, jedna z nejsilnějších směsí na stísněnost a horkost v játrech). Když horko zůstává uvězněno uvnitř (horko uvnitř těla a ledové končetiny), zvolíme Pilulku čtverého protitoku (065).

Na horko, které stoupá k žaludku (pálení na žaludku, pálení žáhy, žaludeční vředy), použijeme Obnovu spálené země (015).
U vysokého tlaku a migrény můžeme sáhnout po směsi Uvolnění napjaté tětivy (112). Často v kombinaci s 062 nebo 014.

Tam, kde horkost obtěžuje srdce, zvolíme 016 – Zdolání ohnivé soutěsky. Pokud jde o horkost stoupající od jater, tak v kombinaci s 014.
Věřím, že teď už budou Vaše játra volná jako pták a životní strategie, které Vám naplánují, budou radostné a kreativní. L.P.