Přemnožení plísní (mykóza a kandidóza) 

article-thumbnail
S problémy, které ukazují k přemnožení plísní v těle, přichází řada zákazníků.

 

Pojďme se podívat, co s tím. A nejdříve si ujasníme pojmy. 

 

Mykóza 

Když mluvíme o mykóze, máme většinou na mysli kožní či nehtové onemocnění způsobené přemnoženou plísní. Plísně se ale mohou přemnožit i uvnitř těla, například v plicích. 

Kandidóza (kvasinková infekce) 

Přemnožení kvasinek se může v těle projevit prakticky kdekoliv. Mezi nejčastější projevy patří gynekologický výtok (především svědivý), trávicí obtíže (diskomfort v břiše, nadýmání, svědění konečníku...), moučnivka (bílý povlak v ústech či na jazyku), svědění, pálení a zarudnutí v záhybech kůže (za ušima, v koutcích úst, v podpaží...). Projevem ale mohou být i opakující se záněty močového měchýře či psychická nepohoda - únava, deprese (kandida produkuje toxiny, které obtěžují nervovou soustavu). 

 

Plísně patří mezi hlavní patogeny (faktory vyvolávající nemoc). Dalšími hlavními patogeny jsou bakterie, viry a paraziti. Plísně se vyskytují ve dvou formách - jednobuněčné kvasinky (sem patří i nejznámější candida albicans) a rozvětvené vláknité plísně. Zatímco kandidu můžeme vidět pouze pod mikroskopem, vláknitou plíseň si můžeme prohlédnout například na plesnivém ovoci.  

Plísně jsou přirozenou součástí životního prostředí i lidského mikrobiomu (souhrn veškeré mikroflóry, která sídlí na lidských tkáních, orgánech, kůži - prostě v lidském těle). Problém nastává, když dojde k jejich přemnožení. Plesnivou zeď si doma nepřejeme, stejně jako si nepřejeme nehtovou mykózu nebo svědivou kandidovou infekci. 

K přemnožení plísní v bytě dochází především v důsledku zvýšené vlhkosti. Ať už se vlhkost dostala do zdi z prosakující zemní vlhkosti nebo v důsledku lidské činnosti (vaření, praní, sušení prádla...), zásadním opatřením je odstranit plíseň a snížit vlhkost – odstranit příčinu (stavební úprava, více větrat...) 

A pokud jde o naše tělo, potřebujeme postupovat stejně - odstranit přemnoženou plíseň či kandidu a změnit kvalitu vnitřního prostředí těla. Kandida a plíseň miluje vlhko a teplo a potřebuje výživu (cukr).  

 

Příčiny potíží 

Plísně jsou všude kolem nás (ve vzduchu, v půdě...), ale přesto ne každý člověk onemocní. Čím to je?  

Prvním faktorem je koncentrace plísní a jejich spór v prostředí, ve kterém žijeme. Pokud máme doma plesnivé zdi v každé místnosti, je pravděpodobnost proniknutí do organismu vysoká. 

Druhým faktorem je síla našeho organismu (naše obranyschopnost). K plísňovým infekcím jsou mnohem náchylnější lidé s narušeným imunitním systémem v důsledku chronických nemocí (cukrovka, chronická plicní onemocnění...), užívání některých léků (antibiotika, kortikoidy...) a také lidé po chemoterapii či léčbě imunosupresivy. 

A důležitým faktorem je i náš jídelníček. Zvláště kvasinky (mikroskopické plísně) potřebují ke svému růstu cukr, takže lidé, kteří si dopřávají sladkosti, jsou jejich přemnožením ohroženi. Navíc přemnožené kvasinky svého hostitele přímo nutí, aby si dal cukr (nepřekonatelná chuť na sladké). 

 

Jak na plísně - zevní prostředky 

Pokud se plíseň objevila pouze na povrchu těla (například kožní nebo nehtová mykóza), použijeme zevní protiplísňové prostředky. Těch je k dispozici jak v lékárně, tak v prodejnách s bylinami celá řada. U nás v Bylinkách se velmi dobře osvědčilo především Mycosin forté sérum s konopným olejem a k dispozici máme i Mycosin krém proti plísním. Důležité je mazat pravidelně a dlouhodobě. Nikdy prosím nevěřte reklamě, která tvrdí, že stačí jakýkoliv přípravek namazat párkrát a plíseň je pryč. Plísně jsou velmi životaschopné a když se stav mírně zlepší a my už s ošetřování kůže či nehtů přestaneme, znovu se namnoží a jsme na začátku.  

Kromě protiplísňových přípravků můžeme využít i osvědčené babské rady. Jednou z nich je koupel v octové vodě nebo přímo potírání zasažených míst octem. Pomáhá také koupel nohou ve vodě se solí, do které můžeme přidat tea-tree olej. A tea-tree nebo levandulovým éterickým olejem můžeme potírat přímo problematická místa. Mezi protiplísňové prostředky patří i koloidní stříbro či neemový olej - obojí lze aplikovat přímo na postižená místa. 

U plísně na nohách či nehtech je třeba věnovat pozornost také botám a ponožkách. Boty lze vystříkat například koloidním stříbrem nebo sprejem s tea-tree olejem a vždy je třeba hlídat, aby nezůstaly vlhké. 

Ne vždy ale stačí jen zevní opatření. Pokud už plíseň pronikla hluboko do těla, nebo pokud se kožní projevy objevily až jako následek vnitřního zaplísnění, je třeba nastolit novou rovnováhu uvnitř těla. Totéž samozřejmě platí u svědivých výtoků nebo výskytu kandidy či plísně na sliznicích.  

 

Vnitřní přípravky 

Exitují léky - antimykotika (například Mycomax), které plísně a kandidu likvidují. Jenže mají řadu vedlejších účinků a pokud nedojde ke změně vnitřního prostředí (především úprava jídelníčku), tak se problémy rády vracejí.  

Naštěstí v rostlinné říši je dost bylin, které mohou pomoci. Patří mezi ně například dračí krev, azadirachta, lichořeřišnice, grep, česnek, šiitaké, lapacho a další. Kromě jednotlivých bylin máme k dispozici i směsi - například v kapkách Fungilen či v kapslích CandiFlora. K bylinám je třeba doplnit nějaký mechanický čistič střev (například Psyllium nebo Zelený jíl), protože plísně se většinou namnoží ve střevě a pak se šíří dál v těle. A naprosto nutná je i úprava jídelníčku (zcela vynechat sladkosti, bílé pečivo a alkohol). Jídelníček by měl být lehký, snadno stravitelný s dostatkem vlákniny (zeleniny a celozrných obilovin). 

 

Pohled tradiční čínské medicíny 

Zatímco náš - západní pohled je převážně zaměřen zničení škůdce (plíseň, kandida), tradiční čínská medicína se více zabývá úpravou vnitřního prostředí tak, aby se mikroorganismy nemohly přemnožit. Je to z mého pohledu logické a správné. Plísně jsou mnohem starší organismy než my, lidé (byly tu už před námi) a jsou velmi odolné a životaschopné. Proto snaha o jejich úplné vymýcení nemůže být korunována úspěchem.  

Občas mi lidé říkají, že problémy je trápí už dlouho, vyzkoušeli všechno možné, a přesto se potíže vracejí a oni by to už chtěli vyřešit radikálně - jednou pro vždy. To ale není možné. I kdyby člověk užíval velmi silné léky a veškerou plíseň by v těle zahubil (otázka je, jestli by dříve nezahynul člověk, než plíseň), tak se s ní stejně brzy zase potká a pokud se jeho vnitřní prostředí nezměnilo, tak se plíseň opět rozmnoží. Jde nám o to, vytvořit a udržet v těle takové prostředí, ve kterém se plísní a kandidě nebude dařit. 

Sáhneme tedy po směsech bylin, které těla z těla odvádějí vlhkost a především vlhké horko a zároveň likvidují patogen (přemnoženou plíseň a kandidu). Jde například o směsi 009 Zrození fénixe, 014 Pilulka hořce, 019 svléknutí hadí kůže. Z medicinálních hub je silným bojovníkem proti skrytému patogenu Coriolus a velkým pomocníkem pro vytvoření vhodného vnitřního prostředí je i slzovka (přirozeně bezlepková obilovina, která čistí tělo a odvádí vlhké horko), případně koncentrát ze slzovky (Nápoj čínských mudrců nebo Mycoclean). 

Zároveň je třeba dodržovat doporučený jídelníček - tomu je v čínské medicíně vždy věnována velká pozornost. Je třeba vynechat potraviny, které vnášejí do těla vlhko (především sladkosti a kravské mléko) a také horko (tučná a těžká jídla, uzeniny, alkohol ap.) 

V případě nejistoty je lépe poradit se o konkrétním postupu s terapeutem čínské medicíny.  

Dočetli jste až sem a nejste si jistí, co pro sebe vybrat? V tom případě můžete začít naší oblíbenou protikandidovou a protiplísňovou kůru. Doporučuje ji léčitel pan Kamil Duraj, ke kterému se u nás můžete objednat na irisdiagnostiku.  

 

Protiplísňová (protikandidová) kůra 

Kůra trvá minimálně měsíc, kdy je třeba opravdu důsledně vynechat cukr a berou se tyto byliny: 

Kapky Grep T11 3x denně 20 kapek + Šii-take T53 3x denně 20 kapek. Nakapat spolu do trochy vody a užít odděleně od jídla (minimálně půl hodiny). K tomu čaj Mykotin - 2 hrnky denně - pocucávat během dne. A k tomu Psyllium - 5 kapslí ráno na lačno - hodně zapít vlažnou vodou a minimálně půl hodiny nejíst. Po měsíční kůře se nasadí kvalitní probiotika - alespoň na 14 dní.