Reflux (refluxní choroba jícnu), Barettův jícen

article-thumbnail
Reflux jícnu je poměrně časté a pacienty často zcela nepochopené onemocnění. Pojďme se na ně tedy podívat z různých úhlů pohledu.

 

 

A začnu typickým příběhem. Panu Jiřímu je přes sedmdesát a bere několik druhů léků. Když je spolu procházíme, tak sám uznává, že některé z nich přestane brát (jejich účinek nahradí bylinami a úpravou životosprávy), protože už se cítí tou chemií otrávený. Pak se ale dostáváme k Omeprazolu a tady se pan Jiří brání: “Ten já ale musím brát, protože mám reflux”. Když se ho ptám, co to v praxi znamená, tak říká, že má poškozenou záklopku a tím pádem se mu vracejí šťávy do jícnu, a to ho pak dráždí ke kašli. Snažím se mu vysvětlit, že záklopku zvedá přílišný tlak v žaludku a s tím se dá hodně udělat změnou jídelníčku a dalšími opatřeními. Pana Jiřího to překvapilo. “Jak to, že mi to doktor neřekl.” Jenže on má doktor plnou čekárnu pacientů a mnozí z nich vůbec nechtějí slyšet, že by měli něco změnit, takže někdy už nemá sílu ani chuť něco vysvětlovat. A tak prostě řekne: “Máte reflux, tak užívejte tyto léky” - a hotovo. Jenže pacient si pak často přestavuje, že má cosi nevyléčitelného (záklopku, která je poškozená a už nemůže fungovat), na co musí brát pořád prášky...

Nejdříve pohled západní medicíny. Na pomoc si vezmu wikiskripta:

Gastroezofageální reflux (GER) je proniknutí žaludečního obsahu do jícnu. K epizodám krátkodobého GER dochází běžně. Patologickým se stává, pokud vyvolává obtíže a/nebo zánětlivé změny sliznice jícnu. Díky přítomnosti HCL (kyseliny chlorovodíkové) dochází k poškození dlaždicového epitelu (buňky na sliznici jícnu) a ke zvýšené tvorbě nových buněk, které jsou ale méně odolné. V případě hlubšího poškození může vzniknout tzv. Barettův jícen a může dojít ke krvácení či dokonce k perforaci jícnu.

Příznaky refluxu mohou být různorodé:

Pálení žáhy, říhání, vracení potravy do jícnu a úst, pocit knedlíku v krku, obtížné polykání, bolest na hrudníku, sucho v krku, zápach z úst, opakované laryngitidy nebo záněty průdušek. Někdy může docházet i k dráždění vagu (nervus vagus - bloudivý nerv), který inervuje oblast krku, břišní a hrudní dutiny a může pak docházet k řadě projevů jako točení hlavy, slabost, sevření na hrudi, mdloby...

Léčba

Režimová opatření – redukce tělesné hmotnosti, omezení zvyšování nitrobřišního tlaku, zákaz kouření, dietní omezení (nedráždivá stravu s vyloučením alkoholu, tučných jídel, sladkého kynutého pečiva, čokolády, kávy, menší porce; nejíst před ulehnutím, spát v polosedě).

Farmakoterapie – léky snižující kyselost žaludku, případně prokinetika - léky podporující pohyb trávicího ústrojí.

Chirurgická léčba.

Co můžeme udělat sami – bez pana doktora?

Režimová opatření, která doporučuje medicína jsou super. K úpravě stravy chci ještě dodat vynechání veškerých sladkostí (sladké překyseluje nejvíc), kávy, ovocných čajů. A naopak prospívá zelenina (je zásaditá - snižuje kyselost) a to především zelenina tepelně upravená (zeleninový vývar, dušená, vařená, v páře připravená zelenina). Všeobecně prospívají kaše a polévky. V jídelníčku je dobré upřednostnit jídla vařená a dušená před jídly pečenými a hlavně smaženými.

Jídelníček je velmi důležitý, ale není to všechno. Minimálně stejně důležitá je psychická pohoda. Když nám “na žaludku” leží staré křivdy nebo když někoho “nemůžeme strávit”, tak se reflux těžko zlepší. Kouzelným slůvkem je ODPUŠTĚNÍ. Odpouštím tobě, odpouštím této situace a odpouštím i sobě. Všichni jsme volní. Někdy je nezbytné udělat v životě změnu. Jestli chodím každý den do práce se staženým žaludkem a při pomyšlení na pracovní stres se mi chce zvracet, tak je čas své dosavadní práci poděkovat (hodně jsme se tam naučil-naučila) a najít si něco jiného.

Byliny

Bylin, které mohou u refluxu pomoci, je celá řada. Nedá se ovšem říct, že některý bylina či směs je “ta nejlepší” pro každého. Někomu nejvíce uleví hořčiny - hořec, pelyněk, zeměžluč, vachta, jablečník, puškvorec budou vhodné zejména tam, kde žaludek “netráví” a objevují se problémy jako těžko po jídle, říhání, pálení žáhy, tlak v horní části břicha nebo v podžebří, pocit na zvracení apod... (prostě žaludek zkažený z jídla). Někdy nejde ani tolik o dietní chybu, ale žaludek potřebuje spíše uklidnit. Tady můžeme sáhnout po heřmánku, řepíku, meduňce, slézu, mátě, jitroceli a dalších jemných bylinách.

Ze směsí mohu doporučit například mírně hořké čaje - Dobré trávení (Grešík), Žáha (Jukl), Ulkusan (Dr. Popov). Nebo jemné čaje na uklidnění žaludku - Žaludeční (Grešík), Guduchi (ajurvédský čaj).

Pokud potřebujeme něco jednoduchého na přípravu, můžeme zvolit například hořkou směs 12K Zeměžlučová nebo mírně hořké kapky Dobré trávení či kapky Karmelitánské nebo Mátové. Ze směs Mgr. Podhorné (firma Naděje) žaludku prospívá směs Amarit forte.

Když stav žaludku a jícnového svěrače zhoršuje psychická nepohoda, můžeme sáhnout po bylinách na zklidnění a podporu psychiky. Řada z nich dělá dobře i na trávení - meduňka, dobromysl, máta, třezalka, kozlík, šišák bajkalský a další.

A byliny pomohou regenerovat i sliznici jícnu, kterou poškodila stoupající kyselina solná. Konkrétně pomůže Rakytníkový olej (chce to 100% za studena lisovaný olej). Ideální je polknout večer před spaním čajovou lžičku oleje.

Tradiční čínská medicína

Čínská medicína se na reflux dívá jako na stagnaci čchi (energie) v žaludku a protitok vzbouřené čchi. Tento stav může mít více příčin. Dvě jsou ale nejčastější:

- nevhodný jídelníček vedoucí ke stagnaci potravy v žaludku často se vznikem vlhkého horka. Představme si, že máme místo žaludku hrnec, do kterého shora dáváte potraviny a zespodu je uvařené odebíráme k dalšímu použití. Jenže jsme toho do hrnce dali moc najednou nebo jsme z hrnce ještě neodebrali minulé uvařené jídlo a už tam cpeme další nebo jsme zvolili kombinaci jídla, která vytvořilo lepidlo, které zalepilo spodní otvor... Hrnec je přeplněný, přehřátý, poklička na něm poskakuje a jídlo z pod ní uniká ven.

- stagnace čchi v dráze jater a žlučníku (často se vznikem horka) napadající žaludek. Náš hrnec-žaludek je elastický a jeho spodní část mačkají a přehřívají naštvaná játra až poklička poskakuje jídlo se valí ven. (Játra jsou silný orgán a nesnášejí stísněnost, takže je naštvou slova jako musím, nesmím, měl-měla bych...).

A tady jsou některé směsi TČM, které pomohou u problémů s refluxem:

015 Obnova spálené země - Harmonizuje játra, která napadají žaludek. Ochlazuje horkost jater i žaludku. Stahuje vzbouřenou čchi.

036 Baldachýnová komnata - směs vstupuje do dráhy jater, žlučníku, žaludku a srdce. Rozhýbává stagnaci, pročišťuje vlhké horko a Tan (hlen) a harmonizuje žaludek.

065 Pilulka čtverého protitoku - Směs která silně uvolňuje vnitřní napětí a obnovuje správný tok čchi.

073 Úklid obilné sýpky - Posiluje slezinu a harmonizuje žaludek, rozhýbává stagnaci čchi a rozpouští vlhký Tan (hlen)

079 Posílení říše středu - Harmonizuje žaludek a slezinu, rozhýbává stagnaci čchi a pročišťuje vlhké horko.

081 Spadnutí kamene ze srdce (v kuličkách Spláchnutí pecky slivoně) - Rozhýbává stagnaci v horním a středním zářiči, harmonizuje srdce, plíce, žaludek a játra, stahuje vzbouřenou čchi.

105 Hostina pěti chutí (v kuličkách 075 Tajemství mandarinovo) - odstraňuje stagnaci potravy, vysušuje vlhké horko ve středním zářiči, harmonizuje žaludek a slezinu.

Z vitálních hub je výborným pomocníkem Hericium (korálovec ježatý), který harmonizuje trávení i psychiku.

 

Když tedy uslyšíte diagnózu reflux, nezoufejte. Není to nic trvalého či nevyléčitelného. Chce to jen rozumný jídelníček, přiměřený pohyb a veselou mysl. A než se vše upraví, pomohou i byliny.