Rizika hormonální antikoncepce

article-thumbnail
Když jsem před deseti-patnácti lety zákaznicím vysvětlovala, že je lepší se hormonální antikoncepci vyhnout, připadala jsem si jako sám voják v poli. Dnes už je přece jen situace jiná. I oficiální názor připouští určitá rizika. Mezi hormonální antikoncepci se přitom řadí jak tablety, tak náplasti a tělíska implantovaná pod kůži a také Mirena (nitroděložní tělísko s hormony).

Podle západní medicíny je hlavním rizikem nebezpečí zvýšené srážlivosti krve, které může vést k žilní trombóze a embolii. Toto riziko je posíleno u kuřaček a žen s Leidenskou mutací. Hormonální antikoncepce také zvyšuje riziko vzniku nádorů závislých na hormonech (například karcinom endometria – vnitřní výstelky dělohy a karcinom prsu). Občas se připouští i riziko poškození jater, ale to je většinou podceňováno a jen málokterý gynekolog předtím, než vypíše recept na antikoncepci, chce vidět, jak vypadají jaterní testy.

Sama jsem měla tu možnost (díky tomu, že jsem v mládí měla nepravidelnou menstruaci) vyzkoušet si, že byť krátkodobé užívání hormonů vede k celoživotnímu problému – křečovým žilám.

Zajímavý je i dopad na životní prostředí. Ženy poctivě každý den polykají pilulky a nerozložené hormony odcházejí močí a dostávají se do odpadních vod. V čističkách bohužel nejsou zdaleka všechny zachyceny a tak postupují dál a mění život ryb a dalších vodních živočichů. Samečci ryb a některých bezobratlých živočichů se mění na samičky a hormony pochopitelně neovlivňují jen ryby. Za přibývajícím počtem neplodnosti u mužů může stát i tento faktor.

A jaká rizika vidí čínská medicína? V první řadě vede (hlavně dlouhodobé) užívání antikoncepce k oslabení esence ledvin. A protože esence ledvin je rozhodující pro plodnost, je jasné, že její vyčerpání může vést k oslabení plodnosti. Praxe to bohužel potvrzuje. Příliš mnoho mladých žen užívá deset i více let antikoncepci, pak se rozhodnou, že chtějí dítě – a nejde to. A roztáčí se kolotoč vyšetření a asistované reprodukce… Další problém je, že antikoncepce oslabuje krev a způsobuje její blokádu. Jenže antikoncepce je zároveň „rozhýbávač“ – každý měsíc spustí krev. A to dokonce i tehdy, když je krev oslabená a žena by za normálních okolností nemenstruovala. Často tento stav nastává právě po vysazení antikoncepce. Před začátkem užívání antikoncepce dívka menstruovala normálně, ale po jejím vysazení menstruace nepřijde a nasazeny jsou silnější hormony… To rozhodně není nic příjemného, ale ještě horší situace nastává, když se po vysazení „rozhýbávače“ začnou objevovat blokády – cysty, myomy, endometrióza. Není to nic výjimečného. Tuto zkušenost udělala i dcera mé známé: Inteligentní dívka vystudovala náročnou vysokou školu a po jejím dokončení se s přítelem rozhodli, že přišel čas pořídit si dítě. Mladá žena vysadila antikoncepci – a za tři měsíce skončila v nemocnici s akutním břichem – narostla ji v něm velká cysta, která se nějak převrátila a způsobila koliku. Cystu odoperovali a přitom se zjistilo, že kromě cysty jsou v břiše ještě ložiska endometriózy, která byla také odstraněna. Bohužel, netrvalo dlouho a objevily se další cysty. Byla navržena léčba – užívání hormonů, které vyvolají umělé klimakterium, aby se zastavil růst cyst. Po jejich vysazení bude snad možné pokusit se znovu o otěhotnění. Nebojte se – příběh má dobrý konec, mladá žena se rozhodla, že umělé klimakterium není nic pro ni a začala se léčit přírodní cestou.

A ještě jeden pohled mi dovolte. Ženská energie je jinová - přijímající. Mužská energie je jangová – oplodňující. Tím, že žena přijme výlučně na sebe zodpovědnost za zplození či nezplození dítěte a začne užívat hormonální antikoncepci, ublíží nejen svému tělu, ale naruší i energetickou rovnováhu. A muž, který se rozhodne, že tuto starost přenechá na své partnerce (z neznalosti, z pohodlnosti?) je ten pravý, který pak bude o ženu a dítě láskyplně pečovat? Naštěstí v poslední době potkávám mladé páry, které si toto vše uvědomují a tak věřím, že masívnímu užívání hormonů bude brzy odzvoněno. L.P.