Zábaly s ricinovým olejem

article-thumbnail
Poprvé jsem se s využitím ricinového oleje setkala v knihách o Edgaru Caycem. Tento muž, známý jako „spící prorok“, senzibil a léčitel měl ricinový olej ve velké oblibě. Dnes ho sama ráda doporučuji – především na zábaly. Jeho využití je ovšem mnohem širší.

Ricinový olej se získává lisováním ze semen Skočce obecného (ricinovník, Ricinum communis). Semena skočce obecného jsou prudce jedovatá. Obsahují toxickou bílkovinu (ricin), která ovšem nepřechází do oleje. Ricinový olej je velmi ceněný v kosmetickém i chemickém průmyslu. Je využíván při výrobě mýdel, maziv, nátěrových hmot, inkoustů, plastů, vosků, hydraulických a brzdových kapalin, vosků, leštidel a parfémů.

Při vnitřním užití působí jako silné projímadlo. Toto jeho použití není ale doporučováno, protože může způsobit silné křeče v břiše.

Zato využití v kosmetice je rozsáhlé – podporuje růst vlasů, vousů, řas a obočí. Má antibakteriální a antimykotické účinky, takže pomáhá pleti s akné. Doporučuje se i na jemnou kůži kolem očí. Po nanesení na kůži zvyšuje syntézu kolagenu a elastinu, pokožka je tak pevnější a vypadá mladší. Doporučuje se aplikovat několik kapek oleje na vrásky kolem očí, lehce vmasírovat do kůže a ráno zbytky oleje opláchnout. Pomáhá při celulitidě i striích (masáž nahřátým olejem). Při jeho aplikaci na jizvy zabraňuje vzniku keloidní jizvy (velká tuhá jizva vzniká nahromaděním granulační tkáně) a dokonce, i když už taková jizva vznikla, může pravidelná masáž ricinovým olejem pomoci.

Ricinový olej pomůže i v boji s bradavicemi. Jeden „babský recept“, který mi kdysi poradila paní masérka, můžete vyzkoušet. Je opravdu osvědčený, jen to chce trpělivost. Bradavice někdy odpadne za týden někdy ale až za šest či osm týdnů. Zato se ale nevrací. Ricinový olej smícháme s práškem do pečiva. Výsledná konzistence by měla být spíše těstovitá než tekutá. Těstíčkem pak každý večer a ráno bradavici potíráme. Také je možné kousek těstíčka nanést na bradavici na noc. Chce to ale vzít náplast, vystřihnout do ní dírku pro bradavici a nalepit tak, aby okolní kůže byla chráněna a nebyla zbytečně drážděna protibradavicovým těstíčkem. Na bradavici dáme kousek těsta a další náplastí přelepíme.

My se dnes ale zastavíme u využití ricinového oleje na zábaly. Využijeme tady jeho schopnosti „rozbíjet blokády“. Zábal můžeme aplikovat všude tam, kde nekoluje (nebo špatně koluje) energie. Asi nejznámější je použití zábalu u gynekologických problémů typu cysty, myomy, polypy, endometrióza. V tomto případě jde o „blokádu krve“ ve spodním zářiči. I v případě, že chybí nález, ale žena cítí píchání v podbřišku nebo bolest při nebo před menstruací (jde o stagnaci energie, která ještě nepřešla v blokádu), udělá jí zábal dobře.

Postup: Zábal se dělá na noc. Celou oblast podbřišku (od pupku až do třísel) namažeme větší vrstvou ricinového oleje. Pokud je dáma hodně zimomřivá, může si olej nejdříve ve vodní lázni nahřát na teplotu kolem 40 stupňů. Na olej dáme starou plenu nebo jinou dobře sající látku (kus flanelu) a na to něco teplého (termofor, nahřátý pohankový polštářek…). Pokud si nechceme umazat povlečení, lze mezi látku a teplý polštářek umístit ještě něco nepromokavého (kus igelitu). Nakonec vše upevníme šátkem (pro zimomřivky vlněnou šálou) obtočeným kolem břicha a beder. A takto jdeme spát. Pokud je vám teplo na podbřišek nepříjemné, můžete zahřívací vrstvu (termofor) vynechat.

Tento zábal (s vynecháním zahřívací vrstvy) je vhodný i při počínajícím zánětu močového měchýře (zvláště tam, kde je problém s dokonalým vymočením). Při dlouhodobých problémech s močením (zúžená močová trubice, nedokonalé vyprázdnění močového měchýře) je vhodná (kromě bylinné léčby) opakovaná aplikace zábalu. Další použití je vhodné při srůstech v břiše či podbřišku (po operaci či opakovaných zánětech).

Zábaly nejsou ale omezeny jen na podbřišek. Pokud vám otéká koleno, zlobí vás ostruha, máte uzly na štítné žláze… ricinový zábal udělá dobře.