Zázračná chia semínka

article-thumbnail
Chia jsou jedlá semínka šalvěje hispánské. Jedná se o bylinu z čeledi hluchavkovitých, pocházející z horských oblastí Střední Ameriky. Rostlinu znali už staří Aztékové a používali ji také jako platidlo. Mexický stát Chiapas dostal své jméno právě díky pěstování semínek chia. Pojmenování „Chia“ je mayský výraz pro „sílu“.

Chia jsou jedlá semínka šalvěje hispánské. Jedná se o bylinu z čeledi hluchavkovitých, pocházející z horských oblastí Střední Ameriky. Rostlinu znali už staří Aztékové a používali ji také jako platidlo. Mexický stát Chiapas dostal své jméno právě díky pěstování semínek chia. Pojmenování „Chia“ je mayský výraz pro „sílu“.

Co všechno tato drobná semínka umí:
- Chia jsou výborným zdrojem energie. Jsou vhodná před cvičením a fyzickou zátěží, semínka zvyšují vytrvalost a sílu. Jsou velmi vhodná například pro dálkový běh. Dokazuje to i kmen Tarahumara, který žije v severním Mexiku. Lidé v něm jsou známí jako vynikající dálkoví běžci a chia semínka jsou důležitou součástí jejich stravy.
- Chia jsou významným zdrojem proteinů (bílkovin) a podporují růst svalové hmoty.
- Chia obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin a pomáhají našemu srdci i cévám.
- Chia mají také velké množství hořčíku a příznivě ovlivňují stav svalů a nervů. Působí proti vzniku křečí a posilují psychiku.
- Chia jsou důležitým zdrojem železa – jsou prevencí chudokrevnosti a působí příznivě při únavě a vyčerpanosti.
- Chia obsahují velké množství vápníku – posilují kosti a zuby a jsou prevencí proti osteoporóze.
- Chia jsou důležitým zdrojem draslíku. Obsahují ho dvakrát víc než banány.
- Chia jsou také zdrojem přírodních antioxidantů a posilují tedy naši imunitu.
- Chia pomáhají hubnout, protože na sebe vážou velké množství vody a vyvolávají pocit sytosti. Obsahují značné množství vlákniny.
- Chia dělají dobře i diabetikům. Mají totiž schopnost snižovat hladinu krevního cukru tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu. Tím nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a nedostavuje se tak silný pocit hladu při následném poklesu krevního cukru. 
- Chia jsou přirozeně bezlepková a jsou vhodná i pro celiaky.

A jak můžeme chia semínka zařadit do jídelníčku? Velmi snadno. Konzumují se vcelku i mletá, s jogurtem či přesnídávkou, jako součást zeleninových salátů nebo do pečiva. Ráda přidávám chia do pomazánek a do kaší. Chia mohou být součástí smoothie drinků a energetických tyčinek. Při styku s tekutinou na sebe váží vodu a vytvoří hustý výživný gel, kterým lze pokrmy zahušťovat či spojovat. Tento rosol může také sloužit jako náhražka oleje a vajec.

Dávkování: chia semínka jsou potravina, ale přehánět to s nimi nemusíme. Doporučená dávka je zhruba 2 čajové lžičky denně. Nejvhodnější je konzumovat semínka po ránu. Pokud do své ranní kaše přimícháte chia semínka, pomohou vám udržet fyzickou i psychickou pohodu.

A nakonec jeden recept. 
Pátrala jsem na internetu a zaujmul mě recept z Kuchařky pro mou dceru autorky Jany Florentýny Zatloukalové:
Chia sušenky
Suroviny
• 125 g másla 
• 125 g třtinového cukru 
• špetka soli 
• 1 lžíce (15 g) chia semínek 
• 75 ml vody 
• šťáva z 1/2 citronu 
• 1/2 lžičky sušeného tymiánu 
• 20 g hladké mouky 
• 100 g ovesných vloček (nikoli drcených) 
• 5 g jedlé sody
Postup
1. Do malé misky odvažte chia semínka, zalijte odměřeným množstvím vody, promíchejte a nechte aspoň hodinu při pokojové teplotě nabobtnat a vytvořit gel. Poté promíchejte. 
2. Máslo (zcela nezbytně musí mít pokojovou teplotu, jinak bude příliš tuhé, aby se dalo třít) společně s cukrem utřete v kuchyňském robotu nebo ručním šlehačem do světlé pěny. Máslo musí viditelně zesvětlat a nabýt na objemu, a to znamená aspoň 10 minut práce robotu s třecím nástavcem nebo 30 minut ručně s vařečkou. 
3. Mouku, sodu, sůl a tymián smíchejte dohromady metličkou, poté k nim přisypte ovesné vločky znovu krátce promíchejte. Namočená semínka po lžících vmíchejte do máslové pěny, pak vařečkou jemně zapracujte směs suchých přísad. 
4. Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto si pomyslně rozdělte na 12 dílů. Lžičkou vždy jeden díl odkrojte, bude velký asi jako pingpongový míček, a rukama z něj jemně vyválejte kuličku. Příliš netlačte a na nerovnoměrnosti nehleďte, těsto je řídké, ale tento úkon se s ním při troše dobré vůle provést dá. Kuličky sázejte na plech do sponu 10 x 10 cm, na každý plech by se vám jich mělo vejít šest. Obrácenou stranou lžíce, lehce namočenou ve vodě, každou kuličku jemně uprostřed splácněte na výšku kolem 1-1,5 cm. Ve vyhřáté troubě pečte každý plech zvlášť 13-14 minut, než sušenky lehce zezlátnou na povrchu a při dotyku prstem na nich nezůstane patrný otisk. V tomto okamžiku vám mohou sušenky připadat příliš měkké a nedopečené, ale po vystydnutí se ještě hodně zpevní. Vytáhněte plech z trouby a širokou špachtlí sušenky hned přeneste na mřížku, aby k nim mohl vzduch i ze spodu a nezvlhly. 
5. Sušenky buď snězte ještě týž den, nebo je po vystydnutí uložte do vzduchotěsné nádoby, jen tak si zachovají svoji křupavost.
Doufám, že budou chutnat. L.P.