Zima a ledviny

article-thumbnail
Z pohledu čínské medicíny patří zima ledvinám. Ledviny jsou voskem v naší svíčce života, jsou naší baterií, jsou našimi císařskými sýpkami. V ledvinách je uchovávána naše životní síla. Esenci ledvin získává dítě od otce a od matky. V prvních letech života je tedy zdravotní stav a životní síla dítěte silně ovlivněna zdravotním stavem rodičů v době zplození dítěte. V pozdějším věku už o stavu ledvin rozhodujeme sami.

Z pohledu čínské medicíny patří zima ledvinám. Ledviny jsou voskem v naší svíčce života, jsou naší baterií, jsou našimi císařskými sýpkami. V ledvinách je uchovávána naše životní síla. Esenci ledvin získává dítě od otce a od matky. V prvních letech života je tedy zdravotní stav a životní síla dítěte silně ovlivněna zdravotním stavem rodičů v době zplození dítěte. V pozdějším věku už o stavu ledvin rozhodujeme sami. Člověk, který má jako dítě menší energii v ledvinách, ale naučí se o sebe správně pečovat, může být v padesáti letech mnohem zdravější a vitálnější než někdo, kdo měl sice při narození ledviny silné, ale pak je oslabil nesprávnou životosprávou (alkohol, kouření, přepracování, nevhodná strava, stres…).

Ledviny jsou „pomalý orgán“. K jejich vyčerpání nedochází ze dne na den, ale pokud se nám to podaří, obnovení sil trvá měsíce až roky. Povídat by o tom mohli ti, kdo zažili únavový syndrom.

Oslabení ledvin se projevuje pobolíváním či bolestí v bedrech, bolestmi v kolenou, bolestmi či otoky kotníků, osteoporózou (kosti jsou pod nadvládou ledvin). Zhoršeným sluchem, šuměním či hučením v uších (uši jsou výhonky ledvin), šedým zákalem.

Esenci ledvin můžeme rozdělit na Jinovou a Jangovou složku. Nedostatek Jangu se projevuje zimomřivostí, pocitem chladu v bedrech, studenýma nohama, častým močením, náchylností k prochladnutí, únavou. Pokud nám chybí Jin, dochází ke vzniku „horka z nedostatku“, které se projevuje například nočním pocením, pocitem neklidných nohou, návaly horka (typické jsou tyto projevy v klimakteriu, kdy dochází k úbytku Jinu přirozeně).

Párovým orgánem ledvin je močový měchýř. Čínské tvrzení říká „jsou-li ledviny v chladu, močový měchýř rodí horkost“. To vysvětluje stav, kdy po prochladnutí dojde k zánětu močového měchýře a rovnou to ukazuje i na řešení. Pokud prochladneme a začne se objevovat časté močení, můžeme další rozvoj nemoci zastavit tím, že prohřejeme dráhu ledvin – nejlépe přes první bod na dráze ledvin, který se nachází zespodu na plosce nohy. Nejjednodušší bude do lavoru nalít hodně teplou vodu, nasypat do ní sůl, ponořit nohy, zbytek těla zabalit do deky a popíjet teplý čaj. Tímto opatřením se většinou vyhneme dalším příznaků, jako jsou pálení při močení a krev v moči (prostě nedojdeme až k zánětu močového měchýře).

Pokud jde o pitný režim, čínská medicína nemá ráda žádné extrémy. Své tělo bychom měli poslouchat a pít tolik tekutin, kolik si žádá (takže žádné prolévání ledvin minimálně třemi litry vody denně). Důležité je (zvláště v zimě), abychom ledviny neoslabovali ledovými nápoji.

K ledvinám je řazena slaná chuť. A jak už to tak bývá, správné použití soli ledviny posiluje (viz. teplá koupel se solí, případně nahřátý polštářek se solí přiložený na oblast ledvin), nesprávné používání soli (nadměrné solení) ledviny oslabuje.

Pokud jde o stravu, nejvíce ledviny posilují odvary z kostí (kosti jsou pod nadvládou ledvin a ledviny vyživujeme kostmi). Takže zima je ideální období pro pořádnou „babičkovskou“ polévku – slepičí vývar, vývar z hovězích kostí, uvařené koleno. Pokud chceme polévku ještě vylepšit, hned na začátku do ní přidáme směs bylin Obnova základu. Tyto bylinky nejen zesílí účinek na doplnění ledvin, ale navíc polévku hezky provoní. Jang ledvin posilují fazole adzuki, Jin ledvin zase fazole mungo.

Mezi naše nejznámější ledvinové byliny patří přeslička, zlatobýl, truskavec, vrbice, vrbovka, bříza, jehlice, tužebník…

Z čínských bylin lze pro doplnění Jangu ledvin doporučit Tajemství zlaté skříňky (kód 171), Slast uprostřed noci (kód 172), pro doplnění Jangu a bolest v bedrech Pevnost palácového pilíře (kód 201). Esenci a Jang ledvin doplňuje Cordyceps (Housenice čínská), který je v čínské medicíně velmi ceněn a je považován za prostředek pro dosažení dlouhověkosti. Pro výživu Jinu ledvin slouží Pilulka šesti chutí (181), Lesk nefritového šperku (182), Světlo zářících lampiónů (183), Tišení mingských zvonů (184) a Svěžest podvečerní pagody (185).

Negativní emocí oslabených ledvin je strach.

Nechť jsou tedy naše ledviny silné a zimy (ani ničeho jiného) se nemusíme bát. L.P.